Direct naar artikelinhoud

'Frustratie leidt tot niets'

Roberto Martínez was ontgoocheld na het gelijkspel. Ontgoocheld in het spelpeil, ontgoocheld in de slechte grasmat, maar ook ontgoocheld omdat de Rode Duivels zich lieten frustreren door het spel van de Grieken.

Martínez maakte bij afwezigheid van Meunier, Hazard en De Bruyne keuzes. De bondscoach posteerde Chadli op de rechterflank, zette Fellaini voor de verdediging naast Witsel en speelde Nainggolan samen met Mertens hoog uit achter diepe spits Lukaku.

"De spelers die we misten, kenden onze manier van spelen zeer goed", zegt Martínez. "Chadli had nog nooit op die manier gespeeld, maar hij deed het goed tijdens onze trainingsweek. De manier waarop hij het tijdens de match invulde, was indrukwekkend. Nainggolan toonde de voorbije weken op clubniveau dat hij in vorm is. Hij brengt een winnaarsmentaliteit bij, ik speelde hem ook uit in een rol waarin hij zijn penetratiekracht kon uitspelen. Omdat Chadli ook al een offensief denkende speler is, zette ik Fellaini naast Witsel, voor het evenwicht in de ploeg."

Bent u opgelucht, of overheerst de ontgoocheling?

Martínez: "Ik ben ontgoocheld door onze prestatie en omdat we de Grieken toelieten te doen wat ze wilden. Je zag van het begin dat we door hun muur zouden moeten breken. Maar om dat te doen, moet je ervoor zorgen dat je geen tegengoal incasseert. De concentratie moet groot zijn.

"Door die tegengoal lukte dat niet meer. We raakten gefrustreerd, ook omdat ons tempo te laag lag. De frustratie die in ons spel zat en de slechte grasmat ontgoochelden me."

Waarom verving u Fellaini, terwijl hij nog belangrijk kon worden met zijn lengte?

"Marouane speelde een goede wedstrijd, maar hij was wat ongelukkig. Hij had al een gele kaart, ik verwachtte dat het heftig zou worden op het einde. Dat is ook gebleken. Het laatste wat ik wou, was in de slotfase met tien man vallen."

U zei dat de spelers de afwezigheid van Hazard en De Bruyne moesten gebruiken om een rijker team te worden. Wat is uw conclusie?

"We moeten leren uit dit duel. We mogen niet aanvaarden dat we gefrustreerd raken als de tegenstander massaal voor verdedigen kiest. Dat is zelfs begrijpelijk. We moeten leren dat we in die omstandigheden met ons verstand moeten spelen. Spelers als Hazard en De Bruyne verbergen de problemen die we als team hebben. We vonden daar als ploeg geen oplossingen voor. We moeten af van de frustraties, want die leiden tot niets."

Het is niet de eerste keer dat we met dat probleem geconfronteerd worden. Hoe verander je dat?

"We moeten het leren. Als je tegenover een defensieve tegenstander staat, moet je de bal snel rondspelen. Dat was moeilijk op dit veld. Ik weet dat dit als een excuus klinkt, maar dat is het in dit geval niet. Je mag in dit soort wedstrijden nooit een goal tegen krijgen.

"We moeten ook leren dat de rechte lijn niet altijd de beste lijn is. Soms heb je die extra pass nodig, soms moet je zoeken tot je een gaatje vindt. Ik vond het fantastisch hoe Lukaku op die ene kans wachtte. Het was moeilijk voor hem, maar toen de kans kwam, maakte hij ze af."