Direct naar artikelinhoud

Trumps minister van Justitie: 'Ik ben geen racist'

Senator Jeff Sessions, die is voorgedragen als nieuwe minister van Justitie, heeft zich tijdens een hoorzitting van de Senaat met hand en tand verzet tegen de beschuldiging dat hij er racistische denkbeelden op nahoudt. 'Ik verafschuw de Ku Klux Klan.'

Op de publieke tribune protesteerden betogers, enkelen uitgedost als leden van de racistische Ku Klux Klan, tegen de benoeming van de uiterst conservatieve senator uit Alabama. Het was wel verwacht dat de hoorzitting over Sessions zou uitlopen op een spektakel. De 70-jarige senator wordt nog steeds achtervolgd door racistische opmerkingen die hij in de loop van zijn carrière als aanklager en politicus heeft gemaakt.

Sessions zette zich dit keer wél fel af tegen de Ku Klux Klan. "Ik verafschuw de Klan, waarvoor die staat en de van haat doordrenkte ideologie van de KKK." Maar zijn gematigde taal stuitte op ongeloof bij de betogers. "Geen Trump, geen KKK, geen fascistische USA", riep een van hen.

Sessions presenteerde zichzelf als een klassieke handhaver van de wet en beloofde dat hij zich als minister vooral zal richten op de strijd tegen het wapengeweld, illegale immigratie en de "plaag van het radicale islamitische terrorisme", allemaal onderwerpen waarop Trump tijdens de campagne hamerde.

Maar de Democraten mikten steeds op zijn achilleshiel: zijn omstreden opvattingen over burgerrechten, vrouwen en homo's. Vooral senator Dianne Feinstein uit Californië pakte de kandidaat-minister stevig aan. Ze herinnerde eraan dat hij tegen een verbod op waterboarden en andere omstreden verhoormethoden had gestemd.

Waterboarden

Ook andere Democraten voelden hem aan de tand over zijn steun voor waterboarden. Sessions redde zich eruit door te zeggen dat het Congres zulke praktijken illegaal had verklaard en dat de zaak daarmee was afgedaan.

Ook op andere punten hanteerde Sessions dezelfde tactiek. Zo staat hij te boek als een fel tegenstander van Roe v. Wade, het vonnis van het Hooggerechtshof dat het recht op abortus vastlegde. Sessions herhaalde dat hij dat nog steeds een verkeerde uitspraak vindt. "Maar het is de wet, dus daaraan zal ik mij houden."

Uiteraard kreeg de senator de vraag of hij als minister van Justitie een onderzoek zou beginnen tegen Hillary Clinton wegens haar gebruik van een privéserver voor haar mails als buitenlandminister. Daarmee had Trump tijdens de campagne gedreigd.

Ook Sessions was het daarmee eens. Toch beloofde hij dat hij zich altijd verre zou houden van mogelijke stappen tegen Clinton. "Een politiek verschil van mening mag nooit uitmonden in een strafrechtelijke zaak."

Sessions beloofde ook dat hij zich als minister niet zal verzetten tegen verder onderzoek naar de pogingen van Rusland om te Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden, zelfs als dat onderzoek zich tegen Trump of zijn familie zou richten. "Als er wetten zijn overtreden, zal ik daartegen optreden", verzekerde hij.

De hoorzitting wordt vandaag voortgezet.