Direct naar artikelinhoud

'Geef verkrachters een pil die hun libido controleert'

De Nederlandse omroep Avro begint vanavond aan een merkwaardige reeks. In De Jongerenjury wordt tieners een aantal misdrijven voorgelegd waar ze een oordeel over moeten vellen. In de Verenigde Staten maken jongerenjury's al langer deel uit van het rechtssysteem. Onder het motto 'alleen jongeren weten wat jongeren beweegt' neemt de Avro vijf keer de proef op de som. Negen Nederlandse jongeren mogen een straf bedenken voor misdaden gepleegd door hun leeftijdsgenoten.

Bart (24) en Karin (13) kennen elkaar twee jaar wanneer Bart haar vraagt hem te bezoeken in Amsterdam. Karin gaat op zijn uitnodiging in en besluit zelfs bij hem te blijven slapen. Dat blijkt niet zo'n goed idee: Bart experimenteert met drank en drugs en verkracht Karen die nacht. Niet lang daarna wordt hij opgepakt en verschijnt hij voor de rechter.

Dat is maar één voorbeeld van de echt gepleegde misdrijven waar de negen jongeren van De Jongerenjury hun mening over geven. De jongeren komen uit alle Nederlandse provincies, er zijn zowel autochtonen als allochtonen bij, tieners met en zonder strafblad.

Om zich een mening te kunnen vormen, beschikken de jongeren over een reconstructiefilmpje en achtergrondinformatie over de toedracht, de dader en het slachtoffer die ze op een 'touch-screen' kunnen oproepen. In een afgesloten ruimte moeten ze dan unaniem over de straf beslissen, die door rechter De Groot van de rechtbank van Amsterdam zal worden vergeleken met het daadwerkelijke vonnis.

In het begin praten de jongeren vooral over eigen soortgelijke ervaringen. Even later gaat het over wat er nu zwaarder moet doorwegen: Barts criminele verleden of zijn goede voornemens? En in hoeverre heeft Karin zelf schuld aan de verkrachting? Wel zijn ze het er allemaal over eens dat Bart "hard aangepakt" moet worden. Voorstellen voor een straf gaan van "psychische behandeling" over "wegstoppen bij de marine" of "een heropvoedingsgesticht waar hij emotioneel met de grond gelijkgemaakt wordt" tot "naar een eiland midden in de zee sturen en daar moeten al die gasten naartoe". Eentje stelde zelfs voor "vijf jaar en een pilletje te geven, zodat zijn kloten eraf vallen".

Uiteindelijk raken ze het eens: Bart krijgt een celstraf van tien tot vijftien jaar en een boete van 68.000 euro. Verder moet hij ook pillen nemen die zijn libido onder controle houden. Die straf is veel zwaarder dan die die hij effectief kreeg: vijftien maanden cel waarvan drie maanden voorwaardelijk op voorwaarde dat hij afkickte. Verder moest hij een schadevergoeding van 2.000 euro betalen. De jongerenjury luistert met ongeloof als de rechter het echte vonnis voorleest. (LVB)

De Jongerenjury, Nederland 1 18.20