Direct naar artikelinhoud

'Nederlandse beesten' choqueren Italië

Pal in het historische centrum van Rome hebben enkele Feyenoordsupporters permanente schade toegebracht aan de Barcaccia-fontein, een 17de-eeuws marmeren monument van vader en zoon Bernini. Italië reageert gechoqueerd. En vraagt zich af wie dat gaat betalen.

Hooligans die iets vernielen, dat hadden we al vaker gezien. Maar die van Feyenoord, de voetbalclub uit Rotterdam, hebben het in de aanloop naar de wedstrijd tegen AS Roma wel heel erg bont gemaakt. Enkele honderden relschoppers trokken er donderdag een spoor van vernieling door de Romeinse binnenstad.

Het zwaarst getroffen werd de Piazza di Spagna, aan de Spaanse trappen. In het midden van dat plein staat de Fontana della Barcaccia ('Fontein van de slechte boot'), een wereldvermaard beeldhouwwerk in de vorm van een boot, ontworpen door Pietro Bernini en zijn veel bekendere zoon Gian Lorenzo Bernini (1598-1680). Het pareltje van barokke beeldhouwkunst kreeg het tijdens de doortocht van het Feyenoordlegioen bijzonder zwaar te verduren.

Volgens de krant Corriere della Sera werd het 'juweel' door de Nederlandse hooligans 'verkracht'. Niet alleen hadden de Nederlanders erop geürineerd, ze zouden het ook ernstig hebben beschadigd. Zo mogelijk nog scherper was de toon in enkele andere Italiaanse kranten. Een foto van de gevandaliseerde fontein sierde gisteren de voorpagina van Il Tempo. Boven de foto stond voor de gelegenheid een kop in het Nederlands: 'Nederlandse beesten (Olandesi animali)". Ook de Gazzetta dello Sport vond de feiten belangrijk genoeg om er haar voorpagina aan te wijden. De roze sportkrant hield het hier voor één keer kort: 'I Barbari'.

Miljoenen

Hoeveel schade de Nederlandse 'barbaren' precies hadden aangericht, werd pas gisterochtend helemaal duidelijk. Na een wat grondiger onderzoek kon een team van kunsthistorici melden dat de fontein van Bernini sinds de doortocht van de Hollandse hooligans enkele stukjes kostbaar marmer mist. Volgens dezelfde bron hadden de hooligans duidelijk "de intentie om het monument te beschadigen", en is de schade "permanent". Pijnlijk detail nog: de Fontana della Barcaccia was nog maar pas voor een bedrag van 200.000 euro gerestaureerd.

Wie de onvermijdelijke nieuwe restauratie moet betalen, is voorlopig nog niet duidelijk. Ignazio Marino, de burgemeester van Rome, verklaarde gisteren aan zakenkrant Il Sole 24 Ore dat hij het onderwerp had aangesneden tijdens een gesprek met de Nederlandse ambassadeur in Rome. De ambassadeur zou de burgemeester hebben gezegd dat Nederland zich "niet verantwoordelijk" voelt. "Ik neem daar kennis van", aldus nog Marino.

Hoe dan ook gaat het om een bijzonder gepeperde factuur. Tijdens de veldslag op en rond de Piazza di Spagna moest immers niet alleen de fontein eraan geloven. Aan het plein begint ook de Via Condotti, een van de duurste winkelstraten van Rome. Behalve een aantal luxeboetieks beschadigden de hooligans er ook enkele stadsbussen en personenwagens. Il Sole 24 Ore schat de totale schadekosten op minstens 3 miljoen.

Uit Nederland komt er voorlopig enkel wat mentale steun. Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, stuurde zijn Romeinse collega's gisteren een excuusbrief waarin hij beloofde "alle medewerking te verlenen om personen die strafbare feiten hebben gepleegd op te sporen."

Net iets geestiger was de reactie van de Nederlandse satirische site De Speld. Volgens het medium is er in Rome "enthousiast gereageerd op de creatie van diverse nieuwe ruïnes door Feyenoord-architecten. (...) Het is voor het eerst in eeuwen dat er nieuwe puinhopen zijn ontstaan in de Italiaanse hoofdstad".