Direct naar artikelinhoud

Wie doet Nibali wat?

Vincenzo Nibali wint de Tour. Of er moesten ongelukken gebeuren, zoals zo veel al in deze Tour de France. Na Chris Froome woensdag crashte gisteren ook Alberto Contador. De laatste tegenstander van Nibali is naar huis. De weg naar de eindzege in Parijs ligt breed open.

Wie kan Vincenzo Nibali nog iets maken? De Italiaan pakte gisteren zijn tweede etappezege in de Ronde van Frankrijk. Dat gebeurde in de loodzware Vogezenrit met aankomst bovenop La Planche des Belles Filles. De col was een hele dag in nevelen gehuld, het regende oude wijven. En het was alweer een helse dag geweest. Deze Tour de France is een Tour voor overlevers. Nibali overleeft als de beste.

Woensdag in de kasseienrit naar Arenberg verloor de Tour zijn eerste favoriet. Chris Froome haalde zelfs de eerste kasseistrook niet. Bij drie valpartijen dinsdag en woensdag brak hij zijnrechterhand en linkerpols. De aftocht was roemloos. Zo verging het gisteren ook Alberto Contador. Staand op de trappers reed de Spanjaard de Col du Petit Ballon naar beneden. Hij dook met het voorwiel in een put en ging met 70 km/u overkop. Waarmee de Ronde van Frankrijk zijn tweede favoriet verloor. Contador brak zijn scheenbeen en moet geopereerd worden. Vincenzo Nibali werd bij de start van deze Tour de France in het beste geval een outsider genoemd. Dat blijkt nu een vergissing geweest te zijn.

Gisteren kreeg Nibali de vraag of hij de Tour gaat winnen omdat Froome en Contador zichzelf uit de race hebben gereden. De vraag was oneerlijk. Nibali pakte vorige week zondag al de gele trui. Hij deed dat in de rit van Yorkshire naar Sheffield, een etappe die volgens kenners de vergelijking met Luik-Bastenaken-Luik kon doorstaan. Froome en Contador hadden nog geen schrammetje toen. Maar Nibali reed veel harder en behaalde in rit twee al zijn eerste etappezege.

Onverstoorbaar

Hoe het de Italiaan in de concurrentiestrijd met Froome en Contador verder in de Tour was vergaan, zullen we nu nooit meer weten. Dat is niet de schuld van Nibali. Hij mag dan een saaie Italiaan zijn, toch rijdt hij onverstoorbaar door deze Tour de France. Nibali had nog nooit over kasseien gekoerst toen hij woensdagochtend in Ieper de start nam van de gevreesde kasseienrit naar Arenberg. Dat Nibali tweede zou eindigen, en dat er een echte specialist als Lars Boom nodig zou zijn om hem van de eindzege te houden, dat had niemand voor mogelijk gehouden.

De Italiaan liet niets aan het toeval over. En hij vreesde niets of niemand. Hij ging in de leer bij Peter Van Petegem. Hij reed over kasseien alsof het de afdaling van een col betrof. Risicovol stuurde hij zijn fiets over de onmogelijke wegen. Ook hij had kunnen vallen. Maar hij deed het niet.

Natuurlijk betreurt Nibali de opgaves van Froome en Contador. Als je de Tour kunt winnen en je twee belangrijkste rivalen verslaat, krijgt de eindzege veel meer glans. Maar aan de andere kant: vallen hoort ook bij wielrennen. Zo denkt Nibali erover. "Ik had ook de schrik in mijn benen. Ik ben zelf al zo vaak gevallen in mijn carrière. Ik was ook bang om onderuit te gaan. Ik schrok toen ik Alberto zag liggen. Het had een groot duel tussen ons kunnen worden. Maar vallen hoort net zo bij de sport als klimmen. Het maakt deel uit van het rennersbestaan."

Topniveau

Nibali wenste Contador het allerbeste. En hij vergat niet wat hij er zelf allemaal voor heeft gedaan om te komen waar hij nu staat. Nibali won de Ronde van Spanje en de Ronde van Italië. In die rondes werd hij ook twee keer tweede. Verder dan een derde plaats is hij in de Tour nog niet gekomen. Wie of wat staat een eindzege nu nog in de weg?

"Ik voel dat ik in deze Tour weer mijn allerbeste niveau haal. Even goed als in de Giro van 2013 (die hij won, red.)." Voor de Dauphiné zat hij weken bovenop de Col de Teide in Tenerife voor een hoogtstage. De Dauphiné werd een tegenvaller, Nibali eindigde zevende. Daarna trok hij met zijn coach Paolo Slongo naar de Passo San Pellegrino. "Ik heb er zeer specifiek getraind. Ik reed achter Slongo die op de motorfiets zat. Hij veranderde voortdurend het ritme. Precies zoals ik wist dat Alberto Contador zou doen."

Zijn tegenstander dragen nu andere namen. Ze heten Richie Porte en Alejandro Valverde. Maar of het nog tot een echte strijd om de gele trui komt?