Direct naar artikelinhoud

Goffin ondergaat masterclass van Federer

Een tennisles van anderhalf uur. Dat kreeg David Goffin van Roger Federer voor zijn eerste achtste finale op de Australian Open. Pas in de slotfase kon de Luikenaar een beetje weerwerk bieden maar de score (6-2, 6-1, 6-4) spreekt boekdelen.

Het dagprogramma was met dank aan Novak Djokovic en Gilles Simon - die een marathon van 4u30 speelden - flink uitgelopen en dus was het al ruim na tienen toen Roger Federer en David Goffin de Rod Laver Arena betraden. Blijkbaar had de Zwitserse maestro zich in de tussentijd ter dege voorbereid op deze vierde ronde want hij ging als een wervelwind tekeer: 6-2, 6-1 op 50 minuten.

Het weerwerk van Goffin was magertjes. Te weinig opslagdruk, te weinig gif in zijn slagen, te weinig geloof in zijn houding. Onze 25-jarige landgenoot stond erbij en keek met bewondering naar de weergaloze show van Federer.

"Het was goed", zei de Zwitser. "Ik was een beetje verbaasd dat het zo snel ging eigenlijk. De eerste twee sets binnen de 50 minuten is het beste dat me kon overkomen. Zeker met die late start en tegen een speler van zijn kwaliteit."

Pas bij een 4-1 achterstand in de derde set kon Goffin een beetje van zijn kwaliteiten tonen. Maar al bij al was het te min om de zeventienvoudige grandslamwinnaar te verontrusten. "Het is altijd moeilijk om op een baan te spelen waarop je nog nooit gestaan hebt", probeerde Goffin een uitleg te vinden voor zijn bleke verschijning. "Ik had moeite om het ritme te vinden en hij begint eraan en wint vijftien punten per minuut. Hij geeft je geen tijd om te tennissen. Ik heb enkel op het einde hem een beetje pijn kunnen doen maar als hij met vertrouwen tennist en op voorsprong staat dan is hij moeilijk in de te halen. Het is daarom dat je moet trachten zo aanvallend mogelijk te starten. Je kan er echter niet onderuit dat hij heel erg goed gespeeld heeft en ik er niet in geslaagd ben om hem te ambeteren. Dat is wel wat ontgoochelend. Ik ben pas laat echt beginnen tennissen."

Kloof met top vijf

Goffin kan terug naar België komen met alweer een nieuwe ervaring en 129.691 euro in de bagage. De kloof met de spelers uit de top vijf blijft bestaan maar je kan dat verschil in ervaring nu eenmaal ook niet uitwissen. Federer bereikte gisteren voor de twaalfde keer de kwartfinale van de Australian Open, David Goffin stond pas voor de derde keer in de vierde ronde van een grandslamtoernooi.

"Ik denk niet dat ik me iets te verwijten heb over deze match of mijn toernooi", zei Goffin, "Ik blijf vooruitgang boeken, ik blijf werken, met goede matchen en moeilijke matchen. Ik speelde een sterke partij tegen Dominic Thiem. En ik heb ervaring opgedaan tegen Roger. Dat zijn toch leuke momenten. Al bij al was het een goed grandslamtoernooi, maar ik ga toch proberen de volgende keer nog beter te doen."