Direct naar artikelinhoud

Opgepast voor de baksteen-indigestie

Lage rentes duwen mensen in hordes naar Batibouw, de jaarlijkse hoogmis van de bouwsector. Opvallend veel jonge mensen zijn er gisteren op uit getrokken, tijdens het openingsweekend. Maar ook particuliere investeerders lopen de beurs plat, zeggen standhouders. Want slapend spaargeld brengt nauwelijks iets op.

Het is al de 57ste editie van Batibouw en er lijkt maar geen sleet op de formule te komen. Het logo met de rode schildpad mag al decennia hetzelfde zijn, de jongste edities zijn er telkens zo'n 300.000 mensen naar het Heizelcomplex afgezakt. En dat zal dit jaar niet anders zijn.

Daar liggen de wel erg lage rentes voor veel tussen. Volgens de Nationale Bank is de rente op hypotheekleningen met een looptijd van meer dan tien jaar het afgelopen jaar gedaald van 2,8 naar 2,48 procent. "Mijn vriendin en ik hebben elk een appartement, maar we willen eigenlijk samen een huis kopen", zegt Frederik (32). "Nu is het echt wel een goed moment om die stap te zetten."

Even verder eenzelfde verhaal bij Vanessa (26) en Tom (25). "We kunnen nu gewoon sneller beslissen."

Volgens AXA, als enige bank aanwezig op het salon, werd er in 2014 onderhandeld over tarieven tussen 4 en 5,5 procent, vandaag tussen 1,5 en 2 procent. "Dat is op amper twee jaar gebeurd", zegt communicatiemedewerker Lisa Pieters.

Het logische gevolg is dat we meer kunnen lenen voor dezelfde maandelijkse aflossing. Daarnaast zijn we bereid om meer uit te geven aan leningen dan vroeger. AXA heeft eerder deze maand een expertenstudie uitgevoerd. Waaruit blijkt dat we de lang aangehouden gewoonte om niet meer te lenen dan een derde van ons inkomen overboord gooien. "Vandaag willen we gerust 40 procent van ons inkomen uitgeven." Of zoals bij een aantal beursgangers horen: "We zijn wel bereid om meer risico te nemen."

Grote kosten in de toekomst

Als we voor dezelfde aflossing een hoger bedrag kunnen lenen en bovendien bereid zijn om een hoger percentage van ons inkomen aan die lening te geven, bestaat de kans dat we meer en groter kopen dan nodig. Leuk voor vandaag, maar minder als er morgen aan dat grote huis grote kosten zijn. "Die groeiende tendens moeten we inderdaad in het oog houden", zegt Pieters.

Nog een groeiende tendens is die van de particuliere investeerder. Een trend waar Batibouw-organisator Fisa op lijkt in te spelen want het is de eerste editie dat makelaars welkom zijn op de beurs, horen we bij de organisator. Dit keer hebben ze zelfs hun eigen plek gekregen, het Immovillage, waar onder meer Heylen Vastgoed staat. "We krijgen veel volk over de vloer", zegt Morgan Claus van de vastgoedmakelaar. "Er is ontzettend veel interesse van mensen die een tweede woning willen kopen of vastgoed zoeken als investering."

Dat riedeltje kent u intussen wel. Geld op een spaarboekje brengt nauwelijks iets op en voor veel mensen is de beurs te onvoorspelbaar om grote sommen geld te beleggen, dus klinkt vastgoed plots wel heel interessant voor wie spaargeld wil laten renderen.

Zo is een op de vijf hypothecaire leningen in ons land afgesloten om te investeren in vastgoed. De afgelopen vijf jaar is het aantal vastgoedbeleggers gestegen met 17 procent, berekende KBC. Wie al een huis, en mogelijk een hypotheeklening, heeft, loopt mogelijk risico door een tweede hypotheeklening af te sluiten. "Het gevaar op boven het eigen financiële kunnen te gaan, bestaat wel degelijk", erkent Claus bij Heylen Vastgoed.