Direct naar artikelinhoud

Te koop wegens wraak: Picasso's

Marina Picasso, de 64-jarige kleindochter van wereldberoemde kunstenaar Pablo, wil haar Picasso's verkopen. Na de dood van haar grootvader erfde ze niet minder dan tienduizend kunstwerken. Maar welke en hoeveel Picasso's ze op de markt wil brengen is onduidelijk. Veilinghuizen en handelaars reageren nerveus.

Marina Picasso heeft een zwaar verstoorde relatie met haar grootvader. Blijkbaar past de verkoop van haar kunstbezit in haar symbolische rebellie en finale wraak op hem.

Pablo Picasso liet bij zijn dood in 1973 op 91-jarige leeftijd een resem vrouwen en minnaressen achter, samen met vier kinderen en acht kleinkinderen. Om de zaken nog complexer te maken, had hij geen testament opgesteld zodat de al gebrouilleerde familieleden elkaar helemaal in de haren vlogen over zijn erg uitgebreide nalatenschap: een stel huizen en vooral zo'n 50.000 kunstwerken.

Marina Picasso, die de dochter is van Picasso's oudste zoon Paulo, zegt in The New York Times: "Ik ben geboren in een grote familie, maar het was tegelijk geen familie. Ik zag mijn vader weinig. Eigenlijk had ik geen grootvader. Ik ben een kleinkind en een erfgenaam, maar ik ben nooit het kleinkind van zijn hart geweest."

Ze neemt het Pablo Picasso erg kwalijk dat hij zijn zoon Paulo gebruikte als chauffeur, hem allerlei kleinerende taken liet uitvoeren en ook liet bedelen voor zijn geld. Daar houdt ze heel slechte herinneringen aan over. Het heeft haar vijftien jaar therapie gekost om over Pablo's onverschilligheid heen te raken en de zelfmoord van haar broer te verwerken. Die was niet welkom op de begrafenis van zijn grootvader en beroofde zich een dag later van het leven.

Kinderziekenhuis

Na de dood van Pablo Picasso kreeg Marina uiteindelijk een vijfde deel van de erfenis. Ze erfde villa La Californie in Cannes en 10.000 kunstwerken: driehonderd schilderijen en voorts vooral keramiek, tekeningen, etsen en sculpturen. In het verleden heeft Marina al kunstwerken van de hand gedaan. Na de dood van haar vaste kunsthandelaar in 2008, liet ze in 2013 twee belangrijke schilderijen van haar grootvader veilen bij Sotheby's. Maar ze was ontgoocheld over de opbrengst: nochtans 6,8 miljoen dollar (5,9 miljoen euro).

Nu bereidt ze, naar eigen zeggen, opnieuw een verkoop voor ten voordele van haar liefdadigheidsprojecten, waar ze zich al jaren voor engageert: ze wil een kinderziekenhuis in Vietnam financieren en projecten voor probleemjongeren in Frankrijk en Zwitserland steunen. Maar deze keer zou de verkoop niet via de kunsthandel of een veilinghuis gaan, zodat ze niemand commissielonen moet uitbetalen. Alle opbrengst gaat dan naar Marina en haar projecten.

In elkaar zakken

In The New York Times zegt Marina Picasso dat ze de werken zelf zal verkopen en dat ze dat zal doen "wanneer het nodig is". Ze zou de werken ook "één voor één" verkopen en niet meteen een grote partij aanbieden.

Toch reageren kunsthandelaars en veilinghuizen nerveus omdat niemand exact weet wat Marina van plan is. Men vreest dat ze met haar aanbod van Picasso's de markt wel eens zou kunnen overspoelen en dus verstoren, en de prijzen daardoor in elkaar zouden kunnen klappen.

Er was al het gerucht dat Marina Picasso zeven belangrijke Picasso's zou verkopen, maar dat bleek vals alarm te zijn. Marina bevestigt wel dat ze eerst het schilderij La famillete koop aanbiedt: een monumentaal schilderij uit 1935 van een gezin in een dor landschap, in een voor Picasso ongewoon realistische stijl.