Direct naar artikelinhoud

'Happy Valley': de BBC flikt het weer

Nóg een Britse politieserie om aan het schier eindeloze peloton toe te voegen? Als die zo goed is als het bedrieglijk zonnig getitelde Happy Valley: laat maar komen.

Op seizoen 18 (!) van Silent Witness, ook te zien op BBC First, zitten wij intussen niet echt meer te wachten, maar seizoen 1 van Happy Valley toont weer eens dat ze in het land van bolhoed en bingedrinken weten hoe ze een deugdelijke serie in elkaar moeten boksen.

Catherine Cawood is flik van beroep in een niet nader genoemd stadje in West Yorkshire. Ze is gescheiden, rond de vijftig en vervangmoeder voor haar kleinzoon, nadat diens echte moeder (en dus Catherines dochter) zelfmoord pleegde na een verkrachting. En dan duikt Tommy Lee Royce, de man van wie Cawood zeker is dat hij haar dochter aanrandde, plots weer op.

Happy Valley volgt scrupuleus de kwaliteitsvoorschriften van het Britse drama: uitstekend geacteerd tot en met het kleinste rolletje, een scenario dat geen explosies en helikopterachtervolgingen nodig heeft om de kijker af te leiden van de gaten die erin blijken te zitten en minstens zo veel aandacht voor de persoonlijke besognes van de personages als voor het pakken van de criminelen. Tijdloze klasse dus. En hoera, seizoen 2 is al onderweg.

De eerste twee afleveringen worden deze week nog herhaald op BBC First, te bekijken via Telenet Play More (kanaal 561). Info op bbceurope.com