Direct naar artikelinhoud

Vijf decennia Dave Holland

Hij werd ontdekt door Miles Davis en speelde met de grootste jazz-legendes op aarde. Na vijf decennia is Dave Holland (69) er zelf één. Volgende week speelt hij op Leuven Jazz.

1. Eerste kans van Miles Davis

De Britse jazzbassist Dave Holland werd wat toevallig ontdekt door een van de invloedrijkste muzikanten van de vorige eeuw: Miles Davis. Eind jaren 60 speelde die regelmatig in de Londense jazzclub Ronnie Scott's Jazz Club, vaak in het voorprogramma van rondreizende Amerikaanse jazzgrootheden. In 1968 speelde het combo een keer voor het Bill Evans Trio. Davis, een vriend van Evans, stond er die avond per toeval op te kijken. Hij was onder de indruk van Hollands kunde en vroeg hem via via voor zijn eigen band. Twee weken later werd Holland al ontboden naar New York.

2. Visum van Stan Getz

In 1971 wilde Holland zich nestelen in New York. Niet vanzelfsprekend, want zijn verblijfs- en werkvergunning dreigden te verlopen. De redding kwam uit onverwachte hoek: Stan Getz. Die was net begonnen met de formatie van een nieuwe band en belde Holland om te vragen of hij geïnteresseerd was. Getz hielp hem met zijn visum én aan mooie speelkansen.

3. Een eigen band met Chick Corea

In de jaren 70 werd het tijd voor eigen werk. Dat deed Holland eerst onder de groepsnaam Circle, een avant-gardejazztrio dat hij oprichtte met fusion-pionier Chick Corea. De twee waren trouwens geen onbekenden, ze speelden beiden in de groep van Miles Davis.

Corea maakte Circle bekend als de groep waar de pianist weleens in het instrument durfde te kruipen om op de snaren te tokkelen.

4. Buiten de lijntjes met Pat Metheny

De Amerikaanse jazzgitarist Pat Metheny is niet louter in het jazzhokje te stoppen. Zijn jazzroots zijn altijd aanwezig, maar hij experimenteert graag met klassiek of folkinvloeden. Hij werkte zelfs mee aan een grote hit van David Bowie uit 1985, 'This Is Not America'.

Op 21 december 1989 zette Metheny bassist Holland en drummer Ron Haynes samen in het Power Station in New York voor een jamsessie van een volledige dag. Het resultaat was het live-in-de-studio-album Question and Answer.

5. Inzicht van Herbie Hancock

Eigenlijk kende Herbie Hancock hem al van het prille begin. Het was Hancock die Holland die bewuste avond in 1968 wegwijs maakte in de New Yorkse club Count Basie's. De start van Hollands verhaal bij Miles Davis, tegelijk het einde van dat van Hancock. Die speelde er toen zijn laatste gig in de band.

In 1992 kreeg Holland een telefoontje van Hancock: of hij met hem wilde toeren? Dat bleef hij vijf jaar op los-vaste basis doen. De samenwerking gaf Holland grootse inzichten, zei hij onlangs in Chicago Jazz Magazine. "Hancock amuseert zich wanneer hij speelt, en dat stopt hem niet om creatief te zijn en inventief te spelen. Tot dan nam ik muziek héél serieus. Bij Hancock heb ik beslist dat als een project niet meer leuk is om te doen, ik er beter mee stop."

De samenwerking resulteerde ook in het album The New Standard. In 2008 deden ze dat nog eens over met River: The Joni Letters, een tributeplaat voor Joni Mitchell. Hancock kreeg er de Grammy voor beste album voor.

Dave Holland, de nieuwe leermeester

Na vijf decennia mag Holland zelf een van de reuzen uit de jazz genoemd worden. Voor zijn exclusieve Belgische concert (17 maart tijdens Leuven Jazz) brengt hij drummer Obed Calvaire (33) en gitarist Kevin Eubanks (58) mee. Die laatste kunt u kennen van de Tonight Show Band met host Jay Leno, waar hij vijftien jaar bandleider was. In de jaren 80 werd de jonge Eubanks door Holland gevraagd om mee te spelen op zijn plaat Extensions. En zo werd de leerling de leermeester.

"Ik denk dat de meeste muzikanten altijd blijven luisteren en kijken naar wat nieuw is, wat jonge muzikanten doen", zei Holland in Chicago Jazz Magazine. "Volgens mij helpt dat je als ouder wordende muzikant. Om zo op de hoogte te blijven van wat er zich beweegt in de muziek, van hoe de taal evolueert."

Dave Holland Trio speelt op 17 maart in 30CC/Schouwburg. Leuven Jazz start morgen en loopt nog tot 20 maart. www.leuvenjazz.be.