Direct naar artikelinhoud

Na zege in Davis Cup is Murray Britse volksheld

Andy Murray (28) is uitgeroepen tot Britse Sportpersoonlijkheid van het Jaar. Zijn tweede plaats op de wereldranglijst en vooral zijn voortrekkersrol in de Davis Cup-winst tegen België gaven de doorslag.

"Een vriend stuurde me deze week een krantenartikel met daarin de stelling dat ik even saai was als een weekendje in Worthing (een stadje aan zee in het zuiden van Engeland, FDW). Dat vond ik wel een beetje grof, voor Worthing."

Met humor en zelfrelativering nam Andy Murray zondagavond in Belfast voor de tweede keer in zijn carrière de eretitel Sportpersoon- lijkheid van het Jaar in ontvangst. De 28-jarige Schot ging in het referendum rugbyspeler Kevin Sinfield en atlete Jessica Ennis-Hill vooraf. "Dit had ik niet verwacht. Het is een lesje in bescheidenheid om voor al deze atleten te staan. Ik ben een grote sportfan en ben dan ook erg nerveus", zei Murray. "Ik geef mijn leven aan deze sport en werk elke dag extreem hard om jullie trots te maken."

Palmares

Dat toonde hij eens te meer in de voorbereiding op de Davis Cup-finale in Gent. "Ik heb matchen van Kimmer Coppejans live bekeken op het internet", zei Murray. "Ik heb drie sets gezien van hem, van verschillende matchen ginds. Ik heb wedstrijden van al die kerels op gravel bekeken. Gewoon om een idee te krijgen hoe ze speelden. Omdat ik Kimmer Coppejans en Ruben Bemelmans niet kende, wilde ik dat te weten komen."

Het legde hem uiteindelijk geen windeieren, want onder aanvoering van de Britse nummer één won Groot-Brittannië in Flanders Expo voor het eerst sinds 1936 (de periode van de legendarische Fred Perry) de Davis Cup. "Het is ongelooflijk avontuur geweest", sprak Murray, die samen met zijn ploegmakkers ook als team van het jaar gehuldigd werd. "Vijf jaar geleden zaten we nog in de kelder en nu zijn we de nummer één van de wereld."

Opvolger van Hamilton

Murray, die over twee maanden voor de eerste keer vader wordt, won dit jaar 71 wedstrijden, iets wat hem voor het eerst in zijn loopbaan de tweede plaats op de wereldranglijst opleverde. Met de Davis Cup, winst op de Olympische Spelen in Londen (2012) en Wimbledon (2013) begint hij bovendien een onwaarschijnlijk palmares te verzamelen. Ook in Groot-Brittannië beginnen ze dat stilaan te snappen.

Op de erelijst van de Sportpersoonlijkheid van het Jaar, een award van de BBC, volgt Murray formule 1-wereldkampioen Lewis Hamilton op. Ook wielrenners Mark Cavendish (2011) en Bradley Wiggins (2012) staan op de erelijst.