Direct naar artikelinhoud

Brandweer op cursus tegen terreur

De brandweerlui in de grootsteden worden door minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) op terreurcursus gestuurd. Ze zullen leren hoe te handelen bij aanslagen.

Door de aanhoudende terreurdreiging worden er meer en meer specifieke opleidingen ingericht voor onze hulpdiensten. Vanaf dit jaar zullen alle brandweerlui op cursus moeten gaan om bepaalde oorlogstechnieken aan te leren. "We gaan echt specifiek trainen op grote aanslagen en trauma-incidenten. Cru gezegd gaat dat onder meer over het afbinden van oorlogswonden, hoe je een tourniquet gebruikt en op welke manier je slachtoffers evacueert met een brancard", zegt Jasmien O, woordvoerder van de brandweerzone Antwerpen.

De opleiding kadert in het initiatief van het federaal Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Het pilootproject start in Brussel en wordt daarna uitgerold in tien andere zones, waaronder Antwerpen, Gent en Mechelen.

"We werken via het train-de-trainer-principe. Wij hebben enkele mensen op professionele cursussen gestuurd in het buitenland en zij zullen dan hier hun kennis doorgeven", vertelt Olivier Van Raemdonck, Jambons woordvoerder.

Oefeningen

De laatste maanden wordt er in Antwerpen door alle hulpdiensten geregeld geoefend op terreur. Zo ook door de lokale politie, wiens speciale eenheden ook al op terreurcursus gaan, de militairen en de ambulanciers oefenen fictieve aanslagen in de stad. Zo was er een 'schietpartij' in de metro in augustus en een Bataclan-scenario in het Centraal Station eind oktober.