Direct naar artikelinhoud

Trump rukt aan Europese pijlers

Donald Trump haalt uit naar twee fundamenten van het moderne Europa. De NAVO is achterhaald en de EU kan weleens uiteenvallen.

In de Europese hoofdsteden moet men zijn geschrokken van het interview van Trump met de Britse krant The Times en het Duitse Bild. Daarin houdt Trump geen afstand tot de spanningen in Europa. De vluchtelingencrisis van 2015 noemt hij een "desastreuze vergissing om al die illegalen binnen te halen". Het zet volgens hem de deur open voor terreuraanslagen. Voorts denkt hij dat de brexit "uiteindelijk een geweldig iets" zal blijken te zijn.

De man die vanaf vrijdag Amerikaans president is, identificeert zich zo sterk met de populistische stromingen die in Europa ageren tegen immigratie en Brussel. Die zullen zich door hem gesterkt en geïnspireerd voelen. Trump doet dat op een moment dat de gevestigde Europese politiek dijken probeert op te werpen tegen een mogelijke populistische vloedgolf. Voor de gevestigde politici is het een aanval uit het westen, in de rug.

Geven en nemen

Trump lijkt het niets te kunnen schelen of de EU intact blijft of uiteenvalt. Hetzelfde geldt voor de NAVO. Volgens hem is het bondgenootschap verouderd omdat het "vele, vele jaren geleden" is ontworpen en omdat de lidstaten "niet betalen wat ze moeten betalen" en de VS laten opdraaien voor het leeuwendeel van de kosten. Toch is Trump niet helemaal negatief. In het interview zegt hij dat de "NAVO zeer belangrijk is voor mij".

Misschien is hier Trump-de-zakenman aan het werk. Het is geven en nemen, en dan kan het helpen om de druk een beetje op te voeren. Het is onderhandelen met een nauwelijks verhulde stok achter de deur.