Direct naar artikelinhoud

Tweede kandidaat om Gents rector te worden

Op de valreep heeft zich een tweede kandidaat gemeld voor het rectorschap van de UGent. Rik Van de Walle maakte eind januari in deze krant zijn ambitie al bekend, Guido Van Huylenbroeck wachtte tot het laatste moment.

Vlak voordat de kandidaturen definitief binnen moesten zijn, kondigden Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger aan dat zij in de strijd stappen voor het rector- en vicerectorschap van de Gentse universiteit. Dat meldt het Gentse studentenblad Schamper.

Vandaag werkt Van Huylenbroeck, eerder decaan van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, als academisch directeur Internationalisering. In 2013 deed hij al een gooi naar het hoogste academische bestuursambt. Sarah De Saeger is de voorzitter van de vakgroep Bio-analyse van de faculteit Farmaceutische Wetenschappen.

Van Huylenbroeck en De Saeger laten in hun programma onder meer verstaan dat zij willen inzetten op een betere work-life balance voor academici en personeelsleden, maar ook samen met de studenten op zoek willen gaan naar activerende lesmethoden. Voorts zou er werk moeten worden gemaakt van administratieve vereenvoudiging en moet de UGent meer dan vandaag het geval is deelnemen aan het maatschappelijk debat.

De rectorverkiezing aan de UGent belooft op deze manier toch een strijd te worden. Het zag er lange tijd naar uit dat Van de Walle, die als decaan van de faculteit Ingenieursweten- schappen en Architectuur op brede steun lijkt te kunnen rekenen, als enige zou opkomen, zeker nadat de huidige rector Anne De Paepe liet verstaan dat zij zichzelf niet wil opvolgen. De eerste stemronde vindt plaats tussen 19 en 21 april.