Direct naar artikelinhoud

Ghelamco komt met laatste bod: Eurostadion-light

Wat met het Eurostadion, nu de Belgische EK-droom dood is? Bouwheer Ghelamco heeft een laatste troef: een kleiner project. Maar de omgevingsvergunning blijft zo goed als onhaalbaar, en paars-wit wil gewoon niet.

"We staan er voor open om het Eurostadion kleinschaliger te maken. En we willen weer samenzitten met de bond en met Anderlecht." Dat zegt Ghelamco-bestuurder Philip Neyt. Zijn boodschap: het project is niét dood. Zelfs niet na het njet van de UEFA.

Neyt: "Het is simpel. De bond vraagt om een stadion van minstens 40.000 toeschouwers. Anderlecht heeft een nieuw stadion nodig. Wij kunnen daarvoor zorgen."

Zonder Ghelamco-bril zijn er wel een pak obstakels te zien. In de eerste plaats op vlak van de omgevingsvergunning, waarover de Vlaamse regering eind januari moet beslissen. Het 'verkleinde' Eurostadion zou niet drastisch verschillen van zijn grotere broer. Oorspronkelijk voorzag Ghelamco na het EK de capaciteit terug te brengen van 60.000 plaatsen naar 50.000. Maar de omvang van het stadion blijft wel hetzelfde.

Dat is eerst en vooral op vlak van ruimtelijke ordening problematisch. Binnen de Vlaamse meerderheid valt te horen dat het huidige plan bitter weinig kans maakt op een omgevingsvergunning. En zoals bekend: geen omgevingsvergunning betekent géén stadion. Maar op de logische vraag of Ghelamco überhaupt nog hoopt op de omgevingsvergunning, zucht Neyt diep. "Wat voor een vraag is dat nu? Blokkeren, dat is gemakkelijk. Wij willen doén."

Los van de omgevingsvergunning blijft ook het luik-Anderlecht problematisch. De Belgische voetbalbond heeft dan wel duidelijk aangegeven dat het nog rekent op het Eurostadion -de financiële noodzaak voor een nieuw stadion is simpelweg te groot voor de Rode Duivels -, zolang paars-wit als derde partij naar het project van Ghelamco kijkt, zal het er niet in meegaan. Of de bouwheer aanpassingen naar 50.000 of zelfs 40.000 plaatsen voorstelt: aan de kern verandert dat niets. Namelijk dat het stadion véél te groot is.

Neyt: "Ik hoor dat vaak: 'Te groot, te groot.' Nogmaals: we moéten binnen de lijnen van het bestek werken. We willen er graag over praten met Anderlecht, hé. Dan kun je pas afspraken maken." Paars-wit haalt de schouders op. Too little, too late.

Vervelend

Bijkomend element is de nakende overname van Anderlecht. Omdat Paul Gheysens, de sterke man van Ghelamco, een van de kandidaat-kopers is, zijn het stadiondossier en de overname met elkaar verweven. Vervelend, vindt het gros van de Anderlecht-top. Neyt kaatst de bal terug: "Als de eigenaar van het stadion ook de eigenaar is van de club, zal er veel minder scepsis zijn over de vraag of het Eurostadion goed is voor de club."