Direct naar artikelinhoud

Sputteren en spuiten

ROMAN. Hij stond een paar weken in de bestseller-top-10, de mannenversie van het erotische succes Vijftig tinten grijs, en heet Donkerder. Lazen we eerst een trilogielang met rode oortjes - of gapend - hoe Anastasia Steele wordt ingewijd in het sm-universum van Christian Grey, nu is het meneer zelf die zijn fascinatie voor Ana uit de doeken doet.

Voor wie het vergeten is: de megabestseller van E L James uit 2011 is de geschiedenis ingegaan als seksuele revolutie van mevrouw Modaal. Die is geëmancipeerd, wil ook seks, maar wil in de liefde toch graag behandeld worden als prinses. Dat onze Ana door haar baasje lustig richting handboeien en zweepjes wordt geduwd, bleek een schot in de roos, gelet op de wereldwijd 150 miljoen verkochte exemplaren en de grote animo voor de boekverfilming.

In de Tinten-trilogie draait het om de belevingswereld van Ana, die na een grensoverschrijding in het sm-spel uiteindelijk met haar narcistische droomprins breekt. In Donkerder lezen we het liefdesverhaal vanuit het perspectief van Christian, en gaat het verhaal verder: hij wil Ana heroveren. We duiken in de binnenwereld van de door een nare jeugd getroebleerde en nu o zo onzekere zakentycoon. Man en emotie, we zijn goed bezig.

Dat innerlijk beleven van Chris gaat ongeveer zo, in een ijselijk spannende scène in zijn helikoper Charlie Tango die in de fik dreigt te vliegen: 'Ana. Ana. Zal ik haar nog terugzien? Fuck. Fuck. Fuck. (...) In een caleidoscoop van beelden, zoals de portretfoto's van de fotograaf, zie ik Ana: lachend, pruilend, in gedachten, verbluffend, prachtig. Van mij. Ik mag haar niet kwijtraken. Nu, doe het Grey!'

En jawel, de piloot-held zet met een noodlanding de heli veilig aan de grond. Pfieuw. Voordat hij en het wijfje elkaar eeuwig trouw beloven, komen er nog wat tepelklemmen en een spreidstang voor hand- en enkelboeien voorbij en wordt er verlangd, gevreesd, tegengesputterd en wild klaargekomen. Dat u niet denkt dat het saai zonder seks is.

Voor de casestudy de pil nog even voorgehouden aan de man aan de keukentafel: 'Lezen?' Antwoord: 'Zó dik en zonder plaatjes? Echt niet!' Het allerspannendste van dit boek: hoe de fuck komt het zo hoog in de ranglijsten?

E L James, Donkerder - Vijftig tinten donkerder verteld door Christian,Prometheus, 560 p., 15 euro.