Trump: "Je kunt geen 650.000 mails doornemen in zo’n korte tijd"

Donald Trump gelooft niet dat de FBI erin geslaagd is om de e-mailzaak van Clinton degelijk te onderzoeken. "'Je kunt geen 650.000 mails doornemen in zo’n korte tijd", zegt hij, terwijl hij herhaalt dat ze volgens hem schuldig is aan criminele activiteiten. Het Clinton-kamp zegt dan weer blij te zijn met de conclusies van het FBI-onderzoek.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

FBI-baas James Comey heeft zondagavond in een brief laten weten dat de nieuwe e-mails die waren opgedoken van Clinton, geen reden zijn om haar te vervolgen. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump noemt het ongeloofwaardig dat de FBI in amper 9 dagen tijd erin geslaagd is om 650.000 e-mails te onderzoeken. “Clinton is schuldig. Zij weet dat. De FBI weet dat. En ook het volk weet dat”, zegt hij. “Het Amerikaanse volk zal dinsdag voor gerechtigheid zorgen in het stemhokje.”

"Sluit haar op"

Mike Pence, Trumps running mate, reageerde ook scherp tijdens een verkiezingsbijeenkomst in North Carolina, een staat waar Trump absoluut moet winnen om president te worden.

Voor een publiek van enkele honderden aanhangers zei de kandidaat voor het vicepresidentschap dat "het Amerikaanse volk genoeg heeft van de losse ethiek van Bill en Hillary Clinton”.

Hij zei dat er in se niets veranderd is door het nieuwe FBI-besluit. "De FBI heeft afgelopen zomer besloten dat Hillary Clinton “extreem onzorgvuldig” is geweest door geheime documenten op die privé-server te bewaren. En vandaag hebben ze aangekondigd dat ze hun besluit niet veranderd hebben.”

“Weet je, slecht omgaan met geheime informatie is een misdaad”, zei Pence, waarop zijn publiek begon te scanderen dat Clinton opgesloten moest worden.

Andere prominente Republikeinen zijn minder scherp dan Trump en Pence, maar zijn evenmin overtuigd van de onschuld van de Democratische presidentskandidaat. Reince Priebus, de partijvoorzitter van de Republikeinse partij, blijft erbij dat Clinton volgens hem wel degelijk de wet heeft overtreden. De campagnemanager van Trump benadrukt dan weer dat in de conclusies van de FBI niet alleen staat dat ze niet kan worden vervolgd, maar ook dat ze onvoorzichtig is geweest met geheime informatie. Ook Speaker Paul Ryan onderlijnt dat.

Reid: "Comey gedroeg zich onverantwoord"

Het campagneteam van Hillary Clinton laat in een eerste reactie weten blij te zijn met de conclusies van de FBI. “We zijn blij dat de FBI tot deze conclusies is gekomen”, meldt haar campagne in een kort statement. De conclusie van de FBI is exact wat we verwacht hadden", zegt haar running mateTim Kaine.

Een reactie van de Democratische presidentskandidaat zelf is er nog niet. Naar verluidt wil ze het voorlopig zelf niet aanhalen. Op een verkiezingsbijeenkomst in Cleveland heeft ze het er alvast niet over gehad. In de wandelgangen klinkt het dat ze wil voorkomen in een welles-nietesspelletje met de Republikeinen terecht te komen. Zo zou ze de campagne met een positieve noot willen eindigen.

Haar partijgenoten zijn alvast niet te spreken over de manier waarop de FBI de zaak heeft aangepakt. Zo laat Harry Reid, de Democratische leider in de Senaat, weten dat FBI-baas James Comey zich uiterst onverantwoord heeft gedragen door naar buiten te komen met het verhaal voor alles duidelijk was.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen