Direct naar artikelinhoud

Avondje teambuilding moet gekibbel bedwingen

Om het gekibbel in de Vlaamse regering een halt toe te roepen, organiseert minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een avondje teambuilding. Maar kan dat het groepsgevoel versterken?

Na alle verwijten over en weer komt de teambuilding voor de Vlaamse coalitiepartners geen dag te vroeg, zo vinden ze zelf. Of zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever het in De zevende dag aangaf. "Je kunt dertig keer zeggen dat je gaat stoppen, maar als het dan nog niet ophoudt, wordt het wel wat belachelijk. Iedereen moet op zijn woorden letten."

Het is niet de eerste keer dat de politieke wereld zich opmaakt voor een potje teambuilding. Voormalig Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) organiseerde jaarlijks een 'away day', een dag waarop de wekelijkse vergadering niet in Brussel, maar elders plaatsvond. Zo spendeerden de Vlaamse ministers in juli 2012 een namiddag op zee, na een ochtendmeeting in Oostende.

Het eiland

Maar helpt teambuilding wel, als de boog en de sfeer gespannen staan, zoals nu? Absoluut niet, zo stelt een Brits onderzoek aan de universiteit van Chester. Of het nu een diner bij kaarslicht is of een dagje paintball, "teambuilding zal de groepsdynamiek en de hechtheid van een team niet verbeteren".

Het doet denken aan de komische tv-serie Het eiland, die draait om het leven op kantoor. Daarin is te zien hoe een training van de Nederlandse coach Nolleke helemaal averechts uitdraait. Het is in die aflevering dat Frankie Loosveld, vertolkt door Wim Opbrouck, in het heetst van de strijd zijn memorabele woorden uitroept: "Zever, gezever!"

Frankie Loosveld is niet de enige. Menig werknemer steigert bij de gedachte aan teambuilding. En terecht, menen experts. "Velen vinden het allemaal te artificieel, en dat is het ook", stelt arbeidspsycholoog Bernd Carette (UGent). "De trainingssituatie stemt totaal niet overeen met de realiteit op de werkvloer. Een vliegtuigcrash simuleren en samen moeten overleven, dat is misschien nog avontuurlijk en plezant, maar het zal je team echt niet hechter maken."

Werkgevers die hun ploeg zo willen lijmen, zijn eraan voor de moeite, luidt het. Carette: "Je werknemers houden er misschien even een positief gevoel aan over, maar ook dat dooft uit. Allemaal aan één touw staan trekken, het zal je team niet versterken. Op dat vlak is teambuilding vooral een commerciële luchtbel. Bekijk het als een industrie van entertainment met weinig kleren om het lijf."

Cultuur

Werkgevers die centen pompen in teambuilding, doen het maar beter voor zichzelf, merken experts op. Denk aan uitzendbedrijf Accent, dat eerder al gigantische evenementen op touw zette. Carette: "Dat kan het personeel wel blij maken. Ze krijgen het idee dat de werkgever in hen investeert. Het creëert een soort cultuur, een identiteit onder werknemers, die er zich heel bewust van worden voor wie ze werken."

Minister-president Geert Bourgeois sprak nog niet van raften, muurklimmen of touwtrekken. Hij denkt vooral aan een doorgedreven vergadering, om de moeilijke dossiers op te lijsten en een werkmethode uit te vlooien.

Zaak is vooral om uit te klaren hoe het komt dat er conflicten zijn, meent psycholoog Bernd Carette. "Je moet niet alleen nagaan waar die problemen vandaan komen, het is ook belangrijk dat iedereen aan tafel ze erkent. Je hebt dus meer nodig dan een vergadering alleen. Er moet een bepaalde attitude zijn: de wil om het conflict aan te pakken. Ze zouden ook een externe moderator moeten aanstellen, zodat iedereen vrijuit kan praten."