Direct naar artikelinhoud

Glitter & Glamping

Als zelfs het Franse champagnehuis Piper-Heidsieck vier luxetenten uitvouwt in Brussel, mag je er zeker van zijn: het fenomeen 'glamping' scheert steeds hogere - lees: luxueuzere - toppen. Terug naar de natuur? Tuurlijk, maar wel met een exclusief randje.

OP campings over heel de wereld schieten luxueus ingerichte joerten, tipi's, safaritenten en boomhutten de laatste jaren als welriekende truffels uit de grond. De natuur trekt nu eenmaal steeds meer hardwerkende stedelingen aan, die echter niet willen inboeten aan de luxe en het comfort van thuis. Je eigen bed nog moeten oppompen, je dagelijkse kost moeten klaarmaken op een draagbaar gasvuurtje, eten uit een aangekoekte gamel, champagne slurpen uit plastic bekertjes... En dat allemaal zonder wifi. "De horror", bibberen glampers.

Ook festivalgangers kunnen anno 2015 niet meer zonder de mogelijkheid tot Mansions of DreamLodges (Tomorrowland), RockSuites (Rock Werchter) of Flexotels (Dour). Op Glastonbury kun je zelfs al sinds 2005 terecht op Camp Kerala, een luxedorp voor de meer gegoede muziekliefhebber. Sindsdien is het glampingaanbod op en naast het Britse festivalterrein exponentieel gegroeid met tipi's, pop-uphotels, joerten, pods en andere 'boutique'-kampeermogelijkheden. Op Tomorrowland kan de glamper vanaf dit jaar bijvoorbeeld ook terecht op Grazeland dat tussen de 2.390 en 3.830 euro vraagt voor een luxetent voor vier, zes of acht personen. In die prijs zit wel een aantal services inbegrepen: een rit heen en weer naar de festivalweide, een welkomstdrankje, jacuzzi, 24 op 24 uur personeel aan de receptie, wifi, een chill-outbar, ontbijt, een kluis en deftige sanitaire voorzieningen. Festivaltickets moeten wel nog apart aangekocht worden.

MacGyver meets Marie Antoinette

Van 20 tot en met 26 juli tilt Piper-Heidsieck het hele glampingfenomeen naar een nog hoger en exclusiever niveau. In de prachtige parktuin van Kasteel Fond'Roy - ooit nog eigendom van Mobutu - poot het chique champagnemerk vier glampingtenten van 35 vierkante meter (plus 15 vierkante meter terras) neer die ingericht zijn door enkele toptalenten uit de Belgische interieurwereld. De vier interieurarchitecten creëerden vier werelden, met eenzelfde visie op complexloze chic.

Overnachtingen kosten er 390 euro per tent. Champagnediner, openluchtcinema en ontbijt inbegrepen. "Ik zou best een avond in mijn eigen tent willen doorbrengen", lacht de Frans-Iraanse interieurontwerpster Maryam Mahdavi, die vorig jaar naar Brussel verhuisde. In het verleden was ze onder meer styliste voor Harper's Bazaar, restauratrice in het Louvre en ontwerpster van fantasierijke decors voor de mode-, de beauty- en de kunstwereld.

"Om heel eerlijk te zijn, heb ik nooit eerder in een tent geslapen. Maar ik ben van Perzische afkomst en het 'bohemien chic' reizen zit dus wel in mijn bloed. Als dochter van een ambassadeur heb ik al heel vroeg geleerd wat reizen en verhuizen precies inhoudt en dat uit zich ook in mijn werk. In mijn interieurs zie je haast nooit iets aan de muur hangen, alles staat op de vloer of leunt tegen de muur. Het idee van een tent, de tijdelijkheid ervan, ligt me na aan het hart. En al zeker in combinatie met de glamour! MacGyver meets Marie Antoinette, zo zie ik het."

De tent van Mahdavi zou je evengoed kunnen omschrijven als combinatie van Out of Africa en Sex and the City. "Klopt. Het mannelijke en het vrouwelijke in één ruimte, dat vind ik belangrijk. De meubels zijn heel zwaar, maar de texturen dan weer erg sensueel en romantisch. Omdat een tent zo'n vluchtig onderkomen is, heb ik geprobeerd in te spelen op de emoties. Het moet aanvoelen als een droom.

"Ik geloof trouwens ook dat glamping als trend in de toekomst nog meer aan belang zal winnen. We leven in een bijzonder drukke wereld en willen allemaal wel eens terug naar onze oorsprong, de natuur. Maar dat betekent niet dat je ook champagne moet gaan drinken uit een bekertje. Gelukkig is de natuur zelf ook al behoorlijk 'glamorous'. Daarom geloof ik dat luxueus kamperen binnen de kortste keren meer interesse zal wekken dan slapen in bijvoorbeeld een kasteel. Het brengt ons bovendien terug naar onze jeugd en maakt emoties los."

Georganiseerde rommel

De glamour van Mahdavi's tent staat in schril contrast met de georganiseerde 'rommel' in Lionel Jadots exemplaar, hoewel hun ideeën - het uitbeelden van een droom - niet zo ver uit elkaar liggen. Met een beetje slechte wil zou je Jadot kunnen omschrijven als het enfant terrible van de binnenhuisarchitectuur, maar je zou evengoed de term geniaal kunnen gebruiken. De Brusselaar behoort tot de zesde generatie van de meubelmakerfamilie Vanhamme en groeide op in ateliers. "Zo kunnen opgroeien is een enorm geschenk voor de creativiteit van een kleine jongen. Ik kan me nog herinneren dat ik als kind niet alleen meubels bedacht, maar ook graag mijn eigen kampen maakte en in tenten en hutten speelde. Ik voelde me daar als kind enorm beschermd in. En dat gevoel wilde ik doortrekken naar mijn creatie. Noem het gerust een droommachine. Meer kunstinstallatie dan interieur. Met een vette knipoog naar mijn jeugd!"

Als Lionel Jadot het over kamperen heeft, weet hij waarover hij spreekt. Lange tijd werkte hij aan een boerderij in de bergen van de Savoie en bracht de nachten door in een joert. "Een fantastische ervaring. Tijdens de schoolvakanties nam ik mijn vrouw en kinderen er mee naar toe, maar in de wintermaanden bleven zij liever thuis. In een kleine stoof maakte ik dan een vuurtje om de temperatuur wat op te krikken. Heerlijk. Ik ben er zo verliefd geworden op het tentidee dat ik samen met mijn gezin binnenkort naar Mongolië wil om daar de ultieme joertervaring te beleven."

In zijn Brusselse tent zal het eind juli gelukkig niet zo koud worden 's nachts, maar extreem luxueus wordt zijn creatie evenmin. "Ik ben niet zo'n fan van het woord luxe. Luxe is iets zeer persoonlijks: voor de een is slapen in dit park al een luxe, de ander wil vooral een goed bed of lekker eten. Wat mij betreft gaat het om de hele ervaring. Ik kan me nog herinneren dat ik als kind mijn eerste kampvuur maakte, waarop ik een stuk kip grilde. Nog altijd is dat de lekkerste kip die ik ooit geproefd heb. Dat idee wil ik doorgeven in mijn tent. Ik wil een unieke ervaring aanbieden die de logés nog lang zal bijblijven. In ons dagelijks leven zitten we toch al altijd in de luxe en comfort. Is het dan niet net speciaal om heel eventjes back to basics te gaan? Volgens mij is dat de grote glamour van glamping: een unieke en onvergetelijke nacht in een beschermende cocon van jongensdromen. Serieus, ik wou dat ik hier zelf mocht overnachten." (lacht)

De twee ontwerpers zijn het er alleszins over eens dat de hype van glamping nog lang niet overgewaaid is. Het concept zit wereldwijd al enkele jaren flink in de lift, maar 2015 zou wel eens het jaar kunnen zijn van de grote doorbraak. In Europa behoren Whitepod in het Zwitserse Les Cerniers, The Hobbit House in het Engelse Cornwall en het Treehotel in het Zweedse Harads tot de meest bijzondere glampingspots. Maar wie in eigen land het ultieme vakantiegevoel wil oproepen, kan bijvoorbeeld op Glamping l'Escargot (Theux) of Glamping Ecochique (Westouter) terecht. Glamp ze!

Wie een nachtje in een van de vier luxetenten van Piper-Heidsieck wil boeken, stuurt een mailtje naar piper-heidsieck@oona.be.

De tenten staan van 20 tot 26 juli naast Kasteel Fond'Roy. Reserveren is verplicht.