Direct naar artikelinhoud

Gif in Tianjin of niet? Dieren moeten het vertellen

Konijnen, duiven en kippen zijn het laatste redmiddel van de autoriteiten in Tianjin om de burgers overtuigen dat het met de vervuiling op en om het rampgebied in de Noord-Chinese stad best meevalt.

Twee uur lang hebben de konijnen zitten snuffelen op een haventerrein met veertig verschillende soorten gemeen gif. Die plaats is zo gevaarlijk dat brandweermannen en militairen van de afdeling chemische oorlogsvoering er alleen met gasmaskers durven rond te lopen. De konijnen leven nog. En de kippen en de duif ook.

Op 12 augustus vloog op deze plaats het opslagterrein van Ruihai Logistics in de brand. Tweeënhalve ton natriumcyanide en andere gevaarlijke stoffen hebben dagenlang ontploffingen en branden veroorzaakt. Allerlei chemicaliën ging vrijelijk de lucht en het water in. Afgelopen vrijdag braken er spontaan weer drie nieuwe branden uit.

Misschien is het beter om die ambtenaren zelf als proefkonijnen op dat terrein neer te zetten, om de geruchten over cyanidebesmetting voor eens en altijd te ontkrachten, zeggen internetgebruikers. Daar was het een drukke week met veel panische berichten. Eerst regende het dinsdag en woensdag schuim in Tianjin. Sommige mensen klaagden dat ze een branderig gevoel overhielden aan contact met dat schuim, anderen voelden er niets van. Niemand vindt de rare witte vlokken normaal, behalve de milieudienst.

Het schuim was net opgedroogd of er gingen massaal vissen dood. Op 6 kilometer van het rampgebied schitterde de oever van de Haihe-rivier van de dode stekelbaarsjes. Weer panische reacties op de sociale media. Haastig verrichtte de milieudienst sectie en beloofde de resultaten direct openbaar te maken.

Het water in Tianjin, toch al niet van het zuiverste, voldoet volgens de autoriteiten aan de normale waterwaarden - behalve als er toch plotseling 277 keer meer cyanide dan is toegestaan wordt gemeten, zoals vorige week gebeurde. Niets aan de hand dus.

En er zat geen spoortje cyanide in de dode vissen volgens de milieudienst; stekelbaarsjes zijn nu eenmaal gevoelig voor minieme veranderingen in hun ecosysteem.

Nadat de autoriteiten zich al anderhalve week belachelijk hadden gemaakt met nietszeggende info, gecombineerd met geruststellende mededelingen, worden er nu dieren ingezet om te bewijzen dat alles tiptop in orde is.

Alsof Tianjin geen andere middelen heeft om vervuiling te meten. Dit is de tien na grootste haven ter wereld met een nieuwbouwzone die pretendeert zich te kunnen meten met Manhattan. De krachtigste supercomputer van China staat aan de rand van het rampgebied. En zo'n moderne stad zoekt zijn toevlucht tot konijnen.