Direct naar artikelinhoud

De opwarming: (g)een probleem in Amerika

Aan de Amerikaanse westkust spoelen massaal uitgehongerde babyzeeleeuwtjes aan. Omwonenden zijn er het hart van in, experts zien de opwarming van de aarde als oorzaak. Ondertussen verbiedt Florida de woorden 'klimaatverandering' en 'opwarming van de aarde'.

Aan beide kusten spelen zich twee 'drama's' af die treffend illustreren hoe de opwarming van de aarde in de VS een politieke geloofskwestie is. Langs de Californische stranden toont het reële probleem zich op een onverwacht hartverscheurende manier en schieten talloze burgers in actie. In de machtscenakels van Florida wordt datzelfde probleem letterlijk geschrapt.

"Het is vreselijk om zoveel dood te zien", zegt een medewerker van het Zeezoogdierencentrum aan de Stille Oceaan tegen The New York Times. Met ribben die door hun vacht priemen, onderkoeld, half bewusteloos, opgekruld in bloempotten en verdwaasd stranden vandaag vijf keer zoveel babyzeeleeuwtjes aan als gewoonlijk.

Reddingsacties

Miljonairs met een strandhuis, gezinnen met zeeleeuwtjesfans en vooral gespecialiseerde centra springen in de bres. SeaWorld San Diego stopt tijdelijk zijn liveshow met zeeleeuwen om zes specialisten in te zetten bij de reddingsoperatie die zich nu langs de stranden ontrolt. De uitgehongerde diertjes worden door de experts opgevangen, verzorgd en gevoederd in gespecialiseerde centra. "De telefoontjes zijn niet bij te houden", meldt de National Oceanic and Atmospheric Administration, die het overzicht probeert te bewaren.

Taboewoord

Het is het derde jaar op rij dat de aantallen aangespoelde dieren vele keren hoger liggen dan vroeger. De laatste maand alleen al waren het er 1.450 en het gaat maar door. Door de opwarming van de aarde trekken de soorten waar zeeleeuwen zich mee voeden noordelijker. Daardoor laten de moeders de pups steeds langer achter. Door de honger gaan die dan maar zelf op zoek naar voedsel. Maar daar zijn ze nog niet sterk genoeg voor. Pups die geluk hebben gered te worden, overleven de zware impact van de opwarming meestal niet. In de opvangcentra haalt slechts de helft het.

Ook Florida heeft een uiterst rijke verzameling kwetsbare natuurpracht en zeedieren. Zo zijn de befaamde zeeschildpadden er bedreigd door de opwarming. Maar anders dan in Californië mogen bijvoorbeeld de medewerkers van het agentschap dat fauna en flora opvolgt, dat woord voortaan niet meer gebruiken. Gouverneur Rick Scott verbiedt immers 'klimaatverandering' en 'opwarming van de aarde' in alle officiële documenten.

Scott behoort tot de Republikeinse partij, die die woorden inderdaad nauwelijks over de lippen krijgt. Democraat en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gaf hem al een fikse veeg uit de pan. Daarmee is de politieke tegenstelling over klimaat tussen Democraten en Republikeinen nog maar eens op scherp gezet.

Maar ondertussen zitten ze bij het milieu-agentschap wel met de handen in het haar. Zeker in Florida is de opwarming de onderliggende oorzaak voor de meeste problemen die ze onder handen nemen. Via welke omwegen moeten ze het daar voortaan over hebben?