Direct naar artikelinhoud

'Bacquelaine duwt gepensioneerde vrouw in armoede'

Vakbonden én de vrouwenbeweging waarschuwen voor de nieuwe pensioenplannen van minister Daniel Bacquelaine (MR). 'Hij duwt gepensioneerden weer in armoede. In de eerste plaats vrouwen.'

Maak de link tussen effectief gewerkte jaren en het pensioenbedrag sterker. Dat is het uitgangspunt van Bacquelaine. De hoogste pensioenen wil hij omhoog, maar om dat te financieren wil hij snijden in de 'gelijkgestelde periodes'. Dat zijn de periodes waarin je niet gewerkt hebt, maar die toch meetellen voor je pensioenopbouw. Het gaat dan van ouderschaps- of ziekteverlof tot periodes van werkloosheid en brugpensioen.

De bonden zijn doodongerust. Bij de gemiddelde vrouwelijke arbeider is haar loopbaan voor meer dan de helft (53 procent) samengesteld uit gelijkgestelde periodes. Dat komt omdat ze vaak thuisblijven voor de kinderen, maar ook omdat ze werken in onzekere sectoren, zoals de schoonmaak of de industrie. Daar zijn vaak slechts deeltijdse jobs beschikbaar of worden periodes van technische of economische werkloosheid ingelast. Wanneer die periodes geschrapt worden, zakt hun pensioenbedrag drastisch.

"Het gemiddelde pensioen van de vrouwelijke werknemer ligt nu op amper 700 euro", klaagt Magda De Meyer van de Vrouwenraad aan. "Moet dat nog lager? Er is een pensioenkloof van meer dan 25 procent. Wij trekken hier en nu aan de alarmbel."

'Reflectie carrière'

Bacquelaine wijst de kritiek van de hand. "Pensioen moet een reflectie zijn van de carrière", zegt zijn woordvoerder Koen Peumans. "Het begint dus bij meer gelijkheid tijdens de carrière. Die zal er ook komen." Hij wijst op studies van de Nationale Bank en het Planbureau die stellen dat er door de gehele pensioenhervorming minder armoederisco bij vrouwen is. Wie langer werkt, zal ook een hoger pensioen hebben.

Welke gelijkgestelde periodes zullen sneuvelen is nog niet beslist. De minister laat nu berekenen wat de budgettaire gevolgen zijn. Daarna volgt overleg met de sociale partners.

Wat Bacquelaine wel al duidelijk maakte: zwangerschaps- en ziekteverlof blijven buiten schot. Periodes van werkloosheid en brugpensioen worden strenger aangepakt.