Direct naar artikelinhoud

Citigroup-bank luidt mogelijk 'brexodus' in

De Amerikaanse bank Citigroup bereidt een grootschalige verhuizing voor vanuit Londen naar Dublin. Het zou gaan om maximaal 900 banen. Als dat waar blijkt, is de langverwachte 'brexodus' begonnen.

Al direct na de uitslag van het brexitreferendum in juni werd een uittocht van financiële bedrijven voorspeld. Dat is nodig, omdat zij bij een Brits vertrek uit de EU een deel van de Europese markt niet langer mogen bedienen vanuit de Londense City. Als nieuwe vestigingsplaats wordt naast Frankfurt, Parijs, Dublin en Luxemburg ook Amsterdam genoemd.

De afgelopen maanden werden banken en andere financiële bedrijven door de ene na de andere Europese stad het hof gemaakt. Zo boden Franse toezichthouders aan om juridisch papierwerk in het Engels te accepteren - geen geringe concessie in het land dat nog altijd prat gaat op Frans als wereldtaal.

Rode loper

"We rollen de rode loper uit", beloofde een hoge Parijse stadsbestuurder. Duitsland overweegt op haar beurt de strenge ontslagwetgeving te versoepelen, om bankiers naar Frankfurt te halen.

Consultants verwachten dat nu het einde van het jaar nadert, financiële concerns een 'shortlist' van hun twee of drie favoriete verhuislocaties opmaken. Op sommige daarvan staat Amsterdam, bevestigen diverse adviseurs die nauw betrokken zijn bij het proces. Vooral bij Japanse banken lijkt Nederland goed te liggen. Zo werd onlangs bekend dat de grootste van dat land, Mitsubishi UFJ Financial, haar activiteiten op het Europese vasteland vanuit Amsterdam gaat aansturen.

Overigens gaan de consultants er niet van uit dat veel ondernemingen in hun geheel vertrekken uit Londen. Zij verhuizen alleen het hoogst noodzakelijke deel van hun activiteiten.

Met de komst van Citigroup, een van de grootste banken ter wereld, zou Dublin een belangrijke slag slaan. Volgens The Sunday Times, dat het nieuws meldde op basis van bronnen in de Ierse hoofdstad, kijkt de bank er op informele wijze naar onder meer regelgeving en geschikte kantoorruimte.

Vrees voor versoepeling

Daarmee heeft Amsterdam het nakijken. Of dat erg is, wordt betwist. Critici wijzen op de gevolgen van de komst van meer bankiers voor, bijvoorbeeld, de huizenprijzen. Zij vrezen ook voor versoepeling van de Nederlandse financiële wetgeving, zoals de strenge bonusregels.