Direct naar artikelinhoud

Madeira bezorgt Portugal financiële kater

Zondag vinden er regionale verkiezingen plaats op het Portugese eiland Madeira en opnieuw belooft de stembusgang gewonnen te worden door Alberto João Jardim, de machthebber die al sinds 1978 de plak zwaait in Funchal. Het probleem is echter dat Jardim, een conservatieve populist, geenszins om zijn doorzichtig bestuur bekendstaat, integendeel.

In wat koren op de molen is van zij die vrezen dat probleemlanden in de eurozone nog altijd geen zicht hebben op de reële toestand van hun openbare financiën, is nu gebleken dat Lissabon ook geen weet had van geld dat in Madeira zoek raakte. Vorige maand heeft de nieuwe Portugese minister van Financiën, Vítor Gaspar, een onderzoek gelast naar het wat hij 'ernstige onregelmatigheden' noemde binnen de administratie van Jardim. Sinds 2008 maakte het zeer toeristische en daardoor relatief welvarende eiland er zo'n 1,1 miljard euro schulden bij zonder dat die in de rekeningen voorkomen.

De ontdekking is extra pijnlijk nu Portugal aan een Europese kredietsonde van 78 miljard euro ligt. In mei kwamen het Internationaal Muntfonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank naar Lissabon om de - uiterst stringente - voorwaarden te bepalen waaronder Portugal aan geld kon komen. (LD)