Direct naar artikelinhoud

Nieuwe bondscoach zal niet cumuleren

Brussel l Philippe Collin (foto) heeft bot gevangen bij Eric Gerets om René Vandereycken op te volgen, maar de voorzitter van de technische commissie zet zijn zoektocht naar een nieuwe bondscoach verder. Deze week heeft hij wellicht gesprekken met meerdere kandidaten.

"Ik heb Gerets enkele uren voor de match tegen Donetsk aan de telefoon gehad", vertelt Philippe Collin. "Het was een goed en positief gesprek. Gerets was vriendelijk en correct, hij was ook heel vereerd over het feit dat we contact met hem opnamen, maar hij heeft me duidelijk gemaakt dat hij nog een paar jaar een club wil trainen. Ik twijfel zelfs of hij bij Marseille blijft, want hij heeft heel wat mogelijkheden."

Collin gaat deze week intens verder om een opvolger te vinden. "Namen wil ik niet noemen, want er zijn veel mogelijkheden en ik wil niemand op voorhand uitsluiten", zegt hij. "Buitenlandse en Belgische pistes blijven mogelijk. Het zal nog een tijdje duren voor ik een nieuwe bondscoach gevonden heb. Ik wil me niet laten opjagen, want het moet de goeie keuze zijn. Anderzijds wil ik wel snel een aantal contacten leggen. Er zijn mensen die nu vrij zijn, maar over een paar weken misschien bij een club vastliggen (in dat geval verkeren onder meer Laszlo Bölöni, Ronald Koeman en Aad de Mos, red). Dat risico mogen we niet lopen. Het is waarschijnlijk dat ik deze week al met een aantal mensen zal spreken."

'Geen duobaan'

Eén ding sluit Collin wél uit. "Ik wil een echte bondscoach en ben geen voorstander van een duobaan", zegt hij. "Stel dat we een trainer pakken die bij een Belgische club actief blijft. Als die bij zijn eerste selectie zes man van zijn club kiest en spelers van andere topclubs links laat liggen, heeft hij meteen de perceptie tegen."

"En een trainer die bij een buitenlandse club traint, ligt nog moeilijker", vindt Collin. "Iedereen spreekt over Hiddink, maar dat is een slecht voorbeeld. Hiddink kende de spelers van de Russische ploeg al lang voor hij bij Chelsea aan de slag ging. Hoe moet een trainer die bij een buitenlandse club werkt de Belgische spelers goed leren kennen? Daar heeft hij geen tijd voor."

Standardcoach Laszlo Bölöni wil een job als bondscoach in elk geval in overweging nemen. Op de vraag vanuit de pers hoe hij zou reageren op een eventuele aanbieding om bondscoach van België te worden, antwoordde hij niet negatief: "Ik zou over die vraag nadenken. Het heeft geen zin om verder aan te dringen; dit antwoord zou al veel moeten zeggen." (RN/SK)