Direct naar artikelinhoud

'Is Brussel dan van plan om het geld voor B-H-V terug te geven?'

Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) is bereid om het gat in de federale begroting mee te helpen dichten. 'Compleet ongeloofwaardig', haalt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) uit. 'Ze proberen met een klein visje een nog grotere vis te vangen.'

"Ik word zo moe van elke keer op Guy Vanhengel te reageren", steekt Peeters van wal. "Maar goed, ik kan niet anders. Men creëert hier het beeld dat Brussel solidair wil zijn en Vlaanderen niet. Dat stoort me enorm.

"Op 3 februari 2010 hebben wij met de gewesten een samenwerkingsakkoord met doelen voor 2011 en 2012 afgesloten. Brussel zou volgens die overeenkomst vorig jaar naar een tekort van 254,10 miljoen euro gaan. Ze zaten daar 143 miljoen onder. Bovendien hebben ze hun einddoel bijgesteld. In plaats van in 2015, zullen ze pas in 2016 een begroting in evenwicht kunnen voorleggen. Wij hebben die al. Zij komen hun samenwerkingsakkoord niet na."

En dus heeft de Brusselse regering geen recht van spreken?

"Kijk, als iemand zegt dat hij een extra inspanning kan doen, dan ga ik ervan uit dat die op zijn minst de gemaakte afspraken correct naleeft. Maar goed, wanneer Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst wordt, dan krijgt Brussel een financiële injectie van 134 miljoen euro. Misschien kunnen ze die dan aanwenden, wanneer ze iets extra's willen doen?"

U suggereert dat ze die 134 miljoen gewoon teruggeven aan het federale niveau?

"Of dat dat bedrag bevroren wordt, ik weet het niet. Het is niet aan mij om andermans begroting te maken. Maar ik snap niet waarom Brussel die 134 miljoen euro dan niet zou gebruiken voor de schuldafbouw van de federale regering. In 2012 moet Brussel het tekort terugdringen naar 172,3 miljoen. Gaan ze dat halen? Brussel probeert hier een geste te lanceren, maar als je kijkt naar de realiteit, dan is die zonder voorwerp. Het is een compleet ongeloofwaardig voorstel."

Heeft u hierover contact opgenomen met de Brusselse regering?

"Uiteraard. Men heeft mij uitgelegd dat het gaat om een demarche om goodwill te creëren bij de federale regering. Men hoopt met een klein visje een grotere vis te vangen."