Direct naar artikelinhoud

Scherpere controle op kerncentrales

De uitbatingsvergunning van de kerncentrales Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 wordt aangescherpt. De kernwaakhond FANC krijgt zo meer controle over de uitbaters.

Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 zijn centrales die normaal dicht moesten zijn. De federale regering heeft besloten om ze tien jaar langer open te houden dan voorzien, tot 2025, om stroompannes te voorkomen.

De levensduurverlenging kan niet zomaar. Het gaat om centrales gebouwd in de jaren 70. Er moet een reeks onderhoudswerken uitgevoerd worden om ze nog tien jaar langer veilig uit te kunnen baten. Om deze facelift goed te kunnen opvolgen, waarvoor de uitbaters Electrabel en EDF Luminus verantwoordelijk zijn, worden de drie uitbatingsvergunningen van deze centrales aangescherpt.

Concreet: momenteel heeft het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) de mogelijkheid om een centrale stil te leggen wanneer die volgens haar niet meer voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften. Maar dit is een zeer ruw, verregaand middel. Een nucleaire centrale stilleggen houdt altijd een verhoogd veiligheidsrisico in. Bovendien zorgt het FANC dan voor een sterk verhoogde kans op stroomtekorten, zeker in de wintermaanden.

Door de aanpassingen worden de verplichte onderhoudswerken nu wettelijk verankerd. Hierdoor kan het FANC naar de rechter stappen als de uitbaters hun voorwaarden niet correct naleven en daar bijvoorbeeld dwangsommen opeisen. "Dit geeft ons een extra stok achter de deur", zegt Nele Scheerlinck, woordvoerder van het FANC.

Voor de Antwerpse centrales Doel 1 en Doel 2, die in tegenstelling tot Tihange 1 nog niet officieel aan hun levensduurverlenging zijn begonnen, komt daar nog bij dat er in de uitbatingsvergunningen nu ook een wettelijke lijst zit van werken die uitgevoerd moeten worden voordat er sprake kan zijn van een heropstart. De belangrijkste klus is een scan naar scheurtjes (technisch gezien waterstofvlokken). De kerncentrales Tihange 2 en Doel 3 liggen door dit soort scheurtjes al jaren stil.

Allicht zullen de ultrasone testen die nodig zijn om de scheurtjes op te sporen in oktober plaatsvinden bij Doel 1 en Doel 2.