Direct naar artikelinhoud

ECB draait geldkraan naar Spanje verder open

Om de eurocrisis in bedwang te houden heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de voorbije maanden de geldkraan richting Spaanse banken verder opengedraaid. De aanpak van de ECB zorgt in Duitsland voor nieuwe kritiek.

De ECB pompte in september voor maar liefst 378 miljard euro in de Spaanse banken. Dat wil zeggen dat Frankfurt ruwweg ten belope van het Belgisch bruto binnenlands product de Spaanse banken stut. De cijfers komen uit de jongste statistieken van de Banco de España, de centrale bank van Spanje. Vergeleken met september 2011 haalden de Spaanse banken in september 2012 vijf keer meer op aan de loketten van de ECB.

Het bedrag van 378 miljard euro is zelfs geen absoluut record. In augustus schoof de ECB een recordbedrag van 389 miljard euro richting Spaanse banken. Dat de ECB de geldkraan zo ver opendraait, heeft alles te maken met de zware vastgoedcrisis in Spanje. Die slaat steeds diepere gaten in de balansen. De Spaanse spaarders weten dat ook. Zij parkeren daarom hun geld bij buitenlandse banken in Spanje of bij banken in het buitenland. Om te vermijden dat de Spaanse banken failliet gaan, stelt de ECB zich in de plaats van de spaarders.

In Duitsland heerst al langer onvrede over die schier onbeperkte steun aan de Spaanse banken. De critici van dat kredietbeleid vonden gisteren nieuwe ammunitie in een artikel in Welt am Sonntag. Volgens het Duitse zondagsblad overtreedt de ECB bij de soepele Spaanse kredietverlening haar eigen regels, waardoor ze minstens 16 miljard euro te veel kredieten naar Spaanse banken laat vloeien.

Het is niet de eerste maal dat in conservatieve kringen in Duitsland harde kritiek weerklinkt ten aanzien van de ECB. Haar voorzitter Mario Draghi was de gebeten hond toen hij begin september aankondigde alles in het werk te stellen om de eurocrisis te bestrijden. Daarbij hoort het ongelimiteerd opkopen van Spaanse staatsobligaties.

De jongste kritiek op de ECB gaat concreet om een schijf van 80 miljard euro kredieten die Frankfurt verleent in ruil voor kortlopend Spaans overheidspapier. De ECB hanteert volgens Welt am Sonntag voor al dat papier het label 'hoogste kredietwaardigheid'. En bijgevolg past Frankfurt maar een korting van 0,5 procent toe.

Met andere woorden: voor elk miljoen euro kortlopend Spaans papier dat banken aan het loket in Frankfurt bieden, krijgen ze 995 miljoen euro cash in ruil. Maar daarmee zou de ECB haar eigen regels met de voeten treden. Er geldt immers een bovengrens van 66,5 miljard euro voor elk soort papier. Dat is 13,5 miljard minder dan het huidige volume van 80 miljard euro. Bovendien zouden de centraal bankiers er eigenlijk een grotere korting van 5,5 procent in plaats van 0,5 procent moeten toepassen, wat de kredieten nog eens met dik 3 miljard zou afromen.

In een reactie aan persbureau Reuters laat een woordvoerster nu weten dat de centrale bank onderzoekt of ze bij de Spaanse kredietverlening haar eigen regels respecteerde.