Direct naar artikelinhoud

Commissievoorzitter Juncker voert forcing

In een scherpe State of the Union heeft Europees Commissievoorzitter Juncker de puntjes op de i gezet over zijn spreidingsplan voor vluchtelingen. Lidstaten die zich niet aan de richtlijnen houden, zullen strenger bestraft worden.

"Het is tijd om de bouwstenen voor een Europese migratiepolitiek op hun plaats te zetten", zei Jean-Claude Juncker. Waarnemers wezen erop dat de speech van Juncker harder overkwam dan de officiële versie die op papier stond.

Dit jaar zijn bijna een half miljoen mensen naar Europa gevlucht. Dat zijn indrukwekkende cijfers, erkende Juncker, maar dit gaat om "menselijke waardigheid" en Europa heeft een historische plicht.

"We mogen niet vergeten dat Europa een continent is waar bijna iedereen op een bepaald moment vluchteling is geweest", zei Juncker. "Onze geschiedenis is getekend door miljoenen Europeanen die vluchtten voor religieuze en politieke vervolging, voor oorlog, dictaturen en onderdrukking."

Uiteraard kan Europa niet alle ellende van de wereld op zijn schouders torsen, zo stelde Juncker, maar Europa beschikt over de middelen om vluchtelingen op te vangen. Ze vertegenwoordigen niet meer dan 0,11 procent van de Europese bevolking, terwijl de Syrische vluchtelingen in een armer land als Libanon intussen 25 procent van de bevolking uitmaken, zo stipte de Commissievoorzitter aan. Met zijn plan wil hij druk van de ketel halen in Griekenland, Italië en Hongarije, waar de meeste vluchtelingen nu zitten.

In totaal worden 120.000 mensen binnen Europa geherlokaliseerd. België neemt 4.564 van hen voor zijn rekening.

De 120.000 vluchtelingen komen extra bij de 40.000 mensen voor wie de Commissie in mei al een voorstel deed. De verdeelsleutel is gebaseerd op het aantal inwoners, het bbp en in mindere mate de werkloosheidsgraad en eerdere asielaanvragen.

Van de 120.000 oorlogsvluchtelingen vangen Duitsland (31.443), Frankrijk (24.031) en Spanje (14.931) er het meest op.

Daarnaast komt er een eenvormige lijst met landen die als veilig bestempeld worden. Nu zitten niet alle lidstaten op dezelfde lijn. De Commissie stelt voor de volgende landen vanaf nu als veilig te beschouwen: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Kosovo, Montenegro, Servië en Turkije.

Er komt ook een fonds van 1,8 miljard euro om "de grondoorzaken van de migratie in Afrika aan te pakken". Lidstaten die zich niet aan de nieuwe richtlijnen houden, zullen strenger bestraft worden, zegt de Commissie nog.