Direct naar artikelinhoud

'Overwinnning De Wever heeft grote nationale impact'

Philippe Moureaux, de senior van de PS, haalt opnieuw de hoogste score in Molenbeek. Hij is het niet eens met de analyse van Elio Di Rupo over de impact van de N-VA overwinning. "Franstaligen moeten nu zich voorbereiden op de gevolgen", waarschuwt hij.

Gisteren hebt u 6.000 voorkeurstemmen gehaald. U wordt - waarschijnlijk - opnieuw burgmeester van Molenbeek. Hoe verklaart u dit succes na 20 jaar burgemeesterschap?

"Er waren veel elementen die tegen ons speelden tijdens deze verkiezingscampagne, maar kijk, hier zijn we opnieuw. Wij zijn overlevers. Als die verkiezingen in de lente hadden plaatsgevonden, dan zou de PS gewoon dood geweest zijn in Molenbeek. Na de gebeurtenissen met onder andere Sharia4Belgium wilde iedereen de kop van de PS. Dat was duidelijk. Maar ik heb het nooit aanvaard. We hebben een echt politiek gevecht moeten voeren en vandaag zijn we opnieuw de eerste partij in Molenbeek. Wij geven nooit op."

Hoe zorgt u ervoor dat u populair blijft?

"Door dagelijks aanwezig te zijn tussen de mensen. Ik probeer altijd naar de inwoners te luisteren en hun problemen op te lossen. Dat is het geheim van onze resultaten. En natuurlijk helpt het dat wij een hele mooie lijst hadden."

Wilt u samen met Ecolo en cdH een olijfboomcoalitie vormen om Molenbeek te besturen?

"Dat is precies wat ik zou graag doen, maar we moeten dat nog bespreken."

Uw partijvoorzitter Elio Di Rupo meent dat de overwinning van N-VA aan Vlaamse kant en de verovering van de stad Antwerpen weinig impact op andere niveaus zullen hebben. Wat denkt u daarvan?

"Ik ben het helemaal niet eens met die analyse. Ik ben ervan overtuigd dat de overwinning van de Vlaams-nationalisten aan Vlaamse kant een zeer belangrijk politiek feit is. Ondanks het feit dat dit lokale verkiezingen zijn, meen ik dat dit een grote impact zal hebben. Ik hoop dat de Franstaligen niet opnieuw hun hoofd in de zand zullen steken. Ze moeten zich nu voorbereiden."