Direct naar artikelinhoud

De Wever: 'Ik blijf zeker zes jaar'

Bart De Wever (N-VA) blijft minstens zes jaar burgemeester van Antwerpen. Dat maakte hij duidelijk bij de voorstelling van het bestuursakkoord. De coalitie met N-VA, CD&V en Open Vld gaat voor continuïteit, maar legt tegelijk enkele duidelijke rechtse accenten.

Niets dan glunderende gezichten gisterennamiddag bij de voorstelling van het Antwerpse bestuursakkoord in het MAS. Bart De Wever - geflankeerd door onderhandelaars Liesbeth Homans (N-VA), Marc Van Peel (CD&V) en Annemie Turtelboom (Open Vld) - benadrukte de inhoudelijke en menselijke samenhang tussen de centrumrechtse coalitiepartners. Dat werd meteen beaamd door Van Peel. "Als je mensen beter leert kennen nemen de vijandbeelden en karikaturen af."

Het 68 pagina's tellende document 'Respect voor A' bouwt duidelijk voort op het werk van de vorige burgemeester. Waar Patrick Janssens (sp.a) over 'voor wat hoort wat' sprak, heeft zijn opvolger het over 'normen en waarden'. De continuïteit werd geïllustreerd door De Wever die voor het eerst een pin met het stadslogo, de stralende 'A', droeg. De nieuwe burgemeester wil op die manier naar eigen zeggen symboliseren dat hij niet alles gaat uitwissen wat in het verleden goed werkte.

Tegelijk komen er een aantal duidelijke rechtse accenten. Het leefloon is een tijdelijke opvang voor wie het echt nodig heeft. Een sociale woning kan slechts een tussenstation zijn. Wie er woont moet Nederlands leren of zal gesanctioneerd worden. Er komen een hele reeks nieuwe GAS-boetes en meer camera's. Het aantal parkeerplaatsen wordt niet verminderd. Er komt meer opvangcapaciteit voor de detentie van minderjarige criminelen en de stad wil een gesloten centrum voor criminele illegalen.

Al werden de scherpste kantjes van zijn formateursnota, die de breuk forceerde tussen CD&V en sp.a, duidelijk afgerond. Toch waart de geest ervan nog door een aantal van de 450 voorstellen uit het akkoord. Vlaams Belangvoorzitter Gerolf Annemans gaf de coalitie op Terzake (Canvas) zelfs het voordeel van de twijfel.

De Wever drukte meteen alle mogelijke speculaties de kop in dat hij na de federale en Vlaamse verkiezingen van 2014 't Schoon Verdiep zal verlaten. Hij benadrukte expliciet de volle zes jaar burgemeester van Antwerpen te willen blijven en zo mogelijk er een tweede termijn bij te doen.

De N-VA-voorzitter blijft zijn partij wel tot na de verkiezingen van 2014 leiden. Dat hij daarna in Vlaanderen, net zoals in zijn stad, een centrumrechtse coalitie op de been wil brengen, staat in de sterren geschreven. >> 2-4