Direct naar artikelinhoud

Clinton: 'Militair conflict dreigt aan Turks-Syrische grens'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is bezorgd over de Syrische troepen die naar de grens met Turkije trekken. Volgens Clinton is een militair conflict niet ver weg, behalve als Syrië ophoudt zijn eigen bevolking aan te vallen en te provoceren.

De toespraak van Clinton kwam na de berichten dat Syrische soldaten en scherpschutters het stadje Khirbet al-Jouz binnengevallen zijn, op nog geen kilometer van de Turkse grens. "Als dat waar is, dan dreigt de nu al fragiele vluchtelingensituatie op de grens nog te verslechteren", zei Clinton.

Al bijna 12.000 Syriërs hebben de Turkse grens overgestoken naar de provincie Hatav en verblijven daar in verschillende tentenkampen. Ze zijn op de vlucht voor de Syrische troepen die in het land alle protest tegen het regime van Bashar al-Assad ongenadig neerslaan. Langs de grens met Turkije bivakkeren nog eens honderden mensen, die de grens nog niet willen oversteken. Toen die de Syrische tanks zagen naderen, vluchtten ook zij de grens over.

Door de Turkse hulp aan de vluchtelingen lopen de spanningen tussen de twee buurlanden op. Syrië probeert te verijdelen dat zijn inwoners naar Turkije trekken en is kwaad op zijn buurland omdat het de vluchtelingen voedsel en onderdak biedt. Doordat Syrië zijn frontlinie naar de Turkse grens verschuift, lokt het volgens de Verenigde Staten een regionaal conflict uit. Om de situatie in de hand te houden plegen de VS overleg met Turkije.

Hillary Clinton sprak ook harde taal over de Syrische president Bashar al-Assad. "De president is alleen maar bezig met het onderdrukken van zijn bevolking. Hij doet niets om de problemen in zijn land ook op te lossen." De VS vragen Assad dan ook het geweld te stoppen. "Zo niet, moet hij aftreden", concludeert Clinton.

Nieuwe protesten

In Syrië wordt al drie maanden gedemonstreerd. Ook gisteren trok de bevolking opnieuw massaal de straat op. Zeker negen demonstranten zijn om het leven gekomen toen de veiligheidstroepen het vuur openden. Vijf in Kessoua in de buurt van Damascus, drie in de hoofdstad en een in Homs, zo berichtte het Franse persagentschap AFP. Andere bronnen spreken van meer dan tien doden. "Zeg aan de wereld dat Bashar geen legitimiteit meer heeft", schreeuwden duizenden betogers in Irbin, een buitenwijk van Damascus. "Het volk wil de val van de regering", klonk het in de steden Homs en Deraa.