Direct naar artikelinhoud

Pessimisme overheerst op Syriëconferentie

Frankrijk organiseert vandaag een internationale Syriëconferentie in een klimaat van pessimisme en onverschilligheid. Er ligt geen enkel nieuw voorstel op tafel om een snel einde te maken aan het conflict, dat nu al meer dan 60.000 levens heeft geëist.

Franse troepen vechten momenteel om het noorden van Mali te bevrijden. Voor de Syrische oppositiebeweging die vandaag in Parijs met delegaties uit vijftig landen aan tafel zit is dat even slikken. Geen enkele internationale actor toonde zich tot dusver bereid om actief tussenbeide te komen in hun bloedig conflict.

Meer dan 22 maanden na het begin van de opstand tegen de Syrische leider Bashar al-Assad en zijn berucht veiligheidsapparaat blijven dagelijks vele tientallen doden vallen in een vuile oorlog waarin de strijdende partijen in toenemende mate uit elkaar vallen in rivaliserende fracties.

De Franse regering doet daarom een nieuwe poging om de 'legitieme' Syrische oppositie rond de tafel te krijgen met de wereldgemeenschap om een eensgezinde toekomstvisie uit te werken. Of dat een aanzet kan zijn tot spoedige vrede blijft echter zeer twijfelachtig.

Zelfs de organiserende Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius was afgelopen donderdag opvallend pessimistisch. "De zaken gaan niet vooruit", erkende de topdiplomaat, die onlangs nog de hoop uitsprak dat de val van Assads regime nabij was. "Er zijn geen positieve signalen voor een oplossing waar wij naar streven: de val van Bashar en de machtsovername door de oppositie", zei hij nu.

Fabius stak zelfs zijn teleurstelling over de internationale partners die vandaag mee aan tafel zitten niet onder stoelen of banken: "De internationale discussies gaan niet vooruit."

Veelzeggend is hoe de internationale delegaties vandaag alleen uit topambtenaren bestaan, niet uit politici, en op de agenda vooral 'technische' steun aan de oppositie staat.

Monzer Makhous, de 'ambassadeur' van de Nationale Syrische Coalitie in Frankrijk, hoopt niettemin op een sterk signaal. "Ons doel is om de internationale gemeenschap voor zijn verantwoordelijkheden te stellen, de Vrienden van het Syrische volk (de internationale ad hoc-coalitie, MR) te herinneren aan de politieke en financiële engagementen die ze niet zijn nagekomen", zei hij gisteren tegen het Franse persagentschap AFP.

Op 12 december beloofden de Vrienden in Marrakech de oppositie nog 145 miljoen dollar. De leider van hun coalitie zou ook ontboden worden in Washington. Geen van beide beloftes werd tot dusver geconcretiseerd.

De reden is de chaos in Syrië zelf. De oppositie die zich in westerse hoofdsteden voordoet als één verenigd blok is op het slagveld in toenemende mate verdeeld, waardoor er gegronde twijfels zijn gerezen over de representativiteit van de gesprekspartners.

Onder meer de grotere rol van radicaal-islamistische militie Jabhat al-Nusra in het verzet tegen Assad baart westerse waarnemers zorgen. Volgens Makhous staart men zich daarop te veel blind. "Het probleem is niet dat er een onderscheid gemaakt kan worden tussen de gewapende strijders, maar de massamoorden die moeten stoppen."