© AP

Oplossing voor hereniging Cyprus is “binnen handbereik”

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gelooft dat er snel een oplossing voor de hereniging van Cyprus kan komen. “Een oplossing is binnen handbereik”, zo verklaarde hij maandag bij de start van een nieuwe onderhandelingsronde in het Zwitserse Mont Pélerin.

Onder meer Nikos Anastasiades, de president van het Griekse deel van het eiland, en Mustafa Akinci, de Turks-Cypriotische president, zijn naar Zwitserland afgezakt om de start van de onderhandelingen bij te wonen. De gesprekken vinden plaats onder leiding van de Noor Espen Barth Eide, de VN-gezant voor Cyprus.

De twee leiders van het mediterrane eiland, dat al 42 jaar is opgesplitst, zullen het voor het eerst hebben over territoriale kwesties. Het gaat onder meer om de teruggave van gronden die Turkse soldaten hadden afgenomen van Griekse Cyprioten. Het is een van de meest netelige onderwerpen in het dossier.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is alvast positief over de gesprekken. “Er blijven nog enkele gevoelige en moeilijke kwesties bestaan”, zo erkende hij. “Maar een oplossing voor Cyprus is binnen handbereik. De twee leiders hebben de hoop uitgedrukt dat deze ontmoeting de weg zal vrijmaken voor de laatste fase van de onderhandelingen.” Dat betekent volgens Ban dat een overeenkomst tegen het einde van het jaar tot de mogelijkheden behoort.

De onderhandelingen in Mont Pélerin, aan het Meer van Genève, lopen nog tot 11 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer