Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Tiesj Benoot.Beeld Bas Bogaerts

Disneyfilms blijken helemaal niet zo onschuldig als het lijkt. Dus dan is het misschien toch een beter idee om tijdens het onweer deze namiddag af te stemmen op de Ronde van Vlaanderen. Wie weet bolt Tiesj Benoot wel als eerste over de streep.

In het nieuws

1. Code geel: kans op hevig onweer in de namiddag

De laatste dag van de week begint nog met opklaringen, maar in de loop van de namiddag neemt de bewolking toe. Lokaal ontstaan er buien die kunnen uitgroeien tot onweer, vooral in het zuidwestelijke landsgedeelte. Het KMI kondigt deze namiddag en -avond “code geel” af voor “onweersbuien die plaatselijk voor zeer veel neerslag op korte tijd kunnen zorgen”.

In het nieuws
Beeld rv

2. Brits premier May wil snelle doorbraak in brexitdeal

De Britse eerste minister Theresa May zei zaterdag dat hoe langer het duurt om tot een akkoord te komen met Labour over de brexit, hoe minder waarschijnlijk het is dat Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat. Voorts verdedigde ze haar beslissing om zich tot de oppositiepartij Labour te wenden in de hoop om nog een brexit-deal te bereiken. “Er was een nieuwe aanpak nodig”, nadat het Britse parlement haar akkoord over het vertrek uit de Europese Unie tot drie keer toe had weggestemd, aldus de premier.

3. Na 10 jaar is L’Aquila nog steeds een bouwwerf

Italië moet meer doen om vaart te zetten achter de heropbouw in L’Aquila, zo heeft de Italiaanse president Sergio Mattarella zaterdag verklaard op de tiende verjaardag van de verwoestende aardbeving waarbij meer dan 300 doden vielen.

4. Wie is Zuzana Čaputová, de nieuwe presidente van Slovakije?

Na een Schone Handen-campagne tegen moordende maffiosi en gifstorters is de groene advocate Zuzana Čaputová (45) de nieuwe presidente van Slovakije. “Haar wettelijke macht is relatief klein, maar haar morele macht in de strijd tegen corruptie groot.”

Zuzana Čaputová.Beeld gijs Kast

5. Manon Uphoff over seksueel geweld: ‘Mijn vader dacht echt dat hij God was’

Manon Uphoff (56) schreef Vallen is als vliegen, een indringende roman over seksueel geweld in een gezin, deels gestoeld op eigen ervaringen. Ze zocht lang naar een toereikende taal. “Misbruik berooft alle gezinsleden van hun taal. Ze voelen zich zo besmet, zo eenzaam.”

6. Papierschaarste teistert Cuba

Papierschaarste dwingt de Cubaanse regering te snijden in de omvang van enkele kranten, waaronder het partijdagblad Granma. Papier is een van de goederen waarvan de afgelopen maanden een groot tekort is ontstaan.

7. Ronde-kanshebber Tiesj Benoot: ‘Mijn vriendin slaapt perfect in mijn hoogtetent’

Je ziet eerder een IT-nerd in hem, of een ­econoom. Laat Tiesj Benoot (25) nu net economie studeren. Is hij ook de klasbak met de grote motor op wie Vlaanderen rekent om de nul in de grote klassiekers uit te vegen? ‘Ik zal meedoen. Maar meedoen om te winnen?’

Bij de koffie

1. Van ‘Sneeuwwitje’ tot ‘Belle en het Beest’: Disney kijken op eigen risico

Disneyfilms maken al decennialang deel uit van de westerse (film)cultuur: zowat elke nieuwe animatiefilm van Walt Disney Pictures is/was goed voor een familiebezoek aan de bioscoop. Volgens een nieuwe studie blijkt echter een groot deel van die vooral oudere films schadelijk te zijn voor de jongsten onder ons. Zo kunnen Sneeuwwitje, Doornroosje en De Leeuwenkoning leiden tot een ongezond zelfbeeld, racisme en zelfs huiselijk geweld. Dé gevaarlijkste film is Belle en het Beest, waar het stockholmsyndroom om de hoek loert.

‘Belle en het Beest’Beeld kos

2. ‘Hij betaalde de rekeningen zonder te aarzelen. Dat zei alles over wie hij was’

Na een verbroken relatie vindt Esther (29) het heerlijk in haar eentje. Tot op een avond op een terras in de stad met vriendinnen een vader van twee naast haar komt zitten. ‘Ik kreeg ineens ontzettende zin om hem aan te raken.’ 

3. ‘Op dit eigenste moment lijden er zo’n 45.379 Vlamingen aan het poepie-syndroom, en de meesten leven in totale ontkenning’

Katrin Swartenbroux helpt elke week een lezer met een issue.

Deze week:

Mijn lief en ik zijn al twee jaar gelukkig. We zitten op dezelfde golflengte, komen goed overeen met elkaars vrienden en mijn kat blaast niet naar hem. Ik wou gewoon dat hij me niet ‘poepie’ noemde. Hoe vertel ik hem dat?

Cindy

Bij de koffie
Beeld Sven Franzen