Direct naar artikelinhoud

Uniefs moeten hulpprojecten stopzetten

De vijf Vlaamse universiteiten zullen hun internationale hulpprogramma's moeten beëindigen. Het verwachte geld, bijna 35 miljoen euro, blijft uit door gekibbel tussen de federale en Vlaamse regering.

De rectoren van de Vlaamse universiteiten luiden de noodklok. De middelen voor de internationale programma's, waaronder uitwisseling en onderzoek rond water- en voedselproblematiek, zijn nog niet overgemaakt. De 34,9 miljoen euro zou van de federale regering moeten komen, maar valt onder de usurperende bevoegdheden. Dat zijn regionale bevoegheden die met federaal geld worden betaald. Om de begroting rond te krijgen, wordt daarin voor 300 miljoen euro aan uitgaven geschrapt. Waaronder dus de universitaire hulpprogramma's.

Buitenlandse studenten en Vlaamse onderzoekers zijn daarvan de dupe. "De projecten die in 2013 van start zouden gaan, kunnen we niet opstarten", verklaren de rectoren in een open brief. "De internationale studenten die een beurs zouden ontvangen om dit voorjaar een opleiding te komen volgen, blijven thuis. En de 700 andere die momenteel al hier verblijven zullen we straks voortijdig naar huis moeten sturen. De samenwerking met het Zuiden staat op de helling."

De universiteiten werken dertien jaar samen met instellingen uit het Zuiden. "De federale overheid is deze engagementen aangegaan en moet ze daarom nakomen", zegt UGent-rector Paul Van Cauwenberge. "Wij zijn nu al maanden aan het voorschieten en hebben geen enkel nieuw project kunnen opstarten. Honderden studenten die naar Vlaanderen zouden komen, zijn gedwongen om thuis te blijven. En dat terwijl ze al waren geselecteerd. We slaan een slecht figuur in het buitenland."

Bart De Moor, vicerector internationaal beleid aan de KU Leuven, vraagt een snelle oplossing. Aan de KU Leuven kunnen er tot twaalf voltijdse jobs verdwijnen, vooral bij administratief personeel en onderzoekers. "De federale overheid zegt dat Vlaanderen de handschoen moet opnemen. Maar minister-president Kris Peeters zegt zich niet verplicht te voelen om de federale engagementen over te nemen. De universiteiten kunnen het in ieder geval niet zelf opvangen. Als de Vlaamse regering hier geen geld in wil steken, houdt het helemaal op. En daar vrezen we wel voor."

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS) wil aan de federale regering voorstellen om de financiering te behouden zolang er geen deal is met Vlaanderen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Labille dat lukt voor het volledige bedrag, klinkt het bij de universiteiten. "Het klopt dat minister Labille de fondsen in stand wil houden zolang er geen akkoord is", zegt woordvoerster Stephanie Vanhoutven. "Premier Di Rupo voert nu onderhandelingen met Vlaanderen. Het hangt nu van de deelstaten af."