Direct naar artikelinhoud

'Geef de Krim terug aan Rusland'

Europa laat de situatie in Oekraïne het best niet verder escaleren, want Rusland voelt zich in het nauw gedreven. De Nederlandse uitgever Derk Sauer, die al 25 jaar in Moskou woont, denkt dat de Krim teruggeven aan Rusland een verstandige zet is. 'Daarmee zou je de angel uit het conflict halen.'

De Nederlandse journalist Derk Sauer (61) nam in 1989 de wijk naar Moskou. Daar groeide hij uit tot mediatycoon. Hij richtte niet alleen de Moscow Times op, maar publiceerde ook de Russische edities van onder andere Playboy en Cosmopolitan.

Hoe kijken de Russen aan tegen de ontwikkelingen in Oekraïne?

Derk Sauer: "Het sentiment is heel erg duidelijk. De meerderheid van de Russen vindt dat Oekraïne bij Rusland hoort. Historisch gesproken is Kiev de geboorteplaats van Rusland. Met de Krim zijn er nog nauwere historische banden. Het schiereiland wordt als Russisch beschouwd en de meeste bewoners voelen er zich ook Russisch."

De Russen beschouwen de Krim als een stuk Rusland dat toevallig binnen Oekraïne ligt?

"Ze hebben ook een punt, want de Krim heeft altijd bij Rusland gehoord. Men zou het hele conflict kunnen oplossen door de Krim terug te geven aan Rusland. Zo voorkom je ook dat Oekraïne in tweeën scheurt, in een oostelijk en een westelijk deel. Rusland heeft een enorme bloedneus opgelopen door op het verkeerde paard te wedden, met name Viktor Janoekovitsj. Als de Europese Unie verstandig is, gunt ze Rusland nu wat ruimte."

Heeft Vladimir Poetin dan zoveel aanzien verloren door de machtswissel in Kiev?

"Nou ja, dat schaadt zijn imago. Rusland en Poetin hebben zich heel erg achter Janoekovitsj gesteld, maar die is nu met de staart tussen de benen op de vlucht geslagen. In Rusland wordt Janoekovitsj als een ongelooflijke slappeling beschouwd. Hem wordt verweten dat hij zich heeft laten overrulen doordat hij te lang liet aanmodderen. Poetin had al na één dag de politie afgestuurd op de betogers."

Maken de Russen zich zorgen over de oprukkende Europese Unie?

"Elke Russische politicus voelt zich bedreigd door de EU en de NAVO. De ingrediënten voor een nieuwe Koude Oorlog zijn aanwezig. De buffers van vroeger verdwijnen, zodat Rusland zich omsingeld voelt. Is het wel verstandig om een grootmacht als Rusland dat gevoel te geven? De twee Russische legerbases op de Krim maken de situatie enkel ingewikkelder. Als Oekraïne nu het signaal geeft dat de Zwarte Zeevloot moet vertrekken, zou dat buitengewoon grote politieke consequenties hebben."

De Krim zou kunnen dienen als zoenoffer?

"Als er een oplossing voor de Krim wordt gevonden, redt Rusland zijn gezicht en haal je de angel uit het conflict. Het is patriottisch zeer moeilijk om een stuk land af te staan, maar in Russische ogen was het sowieso al geleend land. Als Oekraïne met Rusland kan onderhandelen over de Krim, komt er mogelijk een heel goeie deal uit de bus.

"Zo niet krijgt Oekraïne een buitengewoon vijandig land aan zijn grens. Rusland zal er dan alles aan doen om de Oekraïense economie nog verder te laten verslechteren. Van Europa hebben veel Oekraïners een heel romantisch beeld, maar dat zou wel eens van korte duur kunnen zijn. De EU heeft wel al één miljard euro steun toegezegd, maar ze hebben er nog 50 miljard nodig. Terwijl Europa bepaald niet zit te wachten op een nieuw Griekenland."