Direct naar artikelinhoud

Rebellen geëvacueerd uit buitenwijk Damascus

In het Syrische Damascus is begonnen met de evacuatie van zowel burgers als rebellen uit de buitenwijk Daraya. Eerder bereikten de rebellen een akkoord met de regering om de belegering te beëindigen.

Volgens het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zouden de zowat 700 rebellen uit Daraya de toelating hebben gekregen om zich met hun gezinnen te herenigen en naar de door rebellen gecontroleerde stad Idlib in het noordoosten van Syrië te trekken. Ook een kleine 3.000 burgers werden geëvacueerd. Ongeveer 4.000 burgers zullen elders in de hoofdstad worden ondergebracht.

De rebellen van Daraya behoren tot twee plaatselijke jihadbewegingen, Azjnad al-Sham en de Martelaars van Islam. In Idlib zwaait het Veroveringsleger de plak, een alliantie van Jabhat Fatah al-Sham - de nieuwe naam van het al-Nusrafront, dat aan Al-Qaeda was gelinkt - en 'gematigde' jihadisten.

Door de 'bevrijding' van Daraya wordt het voor de regeringstroepen gemakkelijker om de veiligheid van de belangrijke militaire luchthaven van Mezzeh te verzekeren.

Het akkoord werd, ondanks zijn humanitaire waarde - de wijk werd volgens critici door het regime 'uitgehongerd' - met gemengde gevoelens onthaald binnen de oppositie, die een strategisch en symbolisch belangrijk bolwerk verliest.