Direct naar artikelinhoud

Erik Meynen Bizarre strips met vreemde figuren

k las vorige week ‘De week van Jan Bosschaert’ en dacht: ‘Ik kom ook nooit buiten’. Wat moet ik antwoorden als ze me vragen naar waar ik op cultureel gebied naar uitkijk, buiten een retrospectieve van Lucky Luke-tekenaar Morris waar ik nu al jaren op wacht? Nu, er is één bestaande tentoonstelling waar ik graag naartoe zou willen gaan: de expositie in Lier van Gommaar Timmermans - zoon van felix -, beter bekend als goT. Ik heb vroeger zijn strips als Fideel de fluwelen ridder en Lamboree uitgeknipt uit Patskrant en Knack omdat er geen albums van verschenen. goT leverde bizarre, zelfs absurde strips met vreemde figuren en een heel apart sfeertje. Zo ging Fideel over een koning, een alchemist en een nar die hele dagen niets anders deden dan zich over de meest dwaze dingen te verbazen (grijnst). Ze staken heel erg af in vergelijking met het toenmalige stripaanbod. Nu, met een beetje geluk moet ik er nog geraken, want de expo loopt nog tot 20 februari.

“Mijn ritme is anders dan dat van de meeste mensen. Ik werk ’s nachts tot een uur of vier, sta op tegen de middag en begin dan weer te werken. Tegen de late avond neem ik vaak pauze, maar op café ga ik niet meer. Ideaal is het kijken naar tv-series op dvd. Zo heb ik volledige seizoenen van The Sopranos, Six Feet Under, Dexter, Deadwood en 24. Ik ben nu begonnen aan True Blood en The Wire, Mad Men en The Killing liggen klaar. Ja, dat zijn vooral HBO-series, maar dat bedrijf heeft dan ook uitstekende series gemaakt. Op momenten dat ik behoefte heb aan iets luchtigers, neem ik mijn complete Seinfeld-box nog eens uit de kast. Of Cheers of Curb your enthusiasm - ook leuk.

“Goh, en hoe ziet de cultuurweek er verder uit van een mens die amper buitenkomt? Ik ben aan het lezen in de strips Bone van Jef Smith, Herinneringen van Taniguchi en Bludzee van Trondheim. Die laatste is een ‘stopcomic’ die hij als experiment maakte voor iPhone. Nieuwe publicatievormen boeien me wel.

“Tegenwoordig kan je dankzij internet overigens heel wat zien zonder buiten te komen. Op YouTube speur ik vaak naar oude clips of tv-fragmenten. Naar concerten kan ik niet gaan wegens last van oorsuizingen, maar ik ben stelselmatig mijn hele cd-collectie op iTunes aan het zetten. Ik maak speellijsten, Op dit moment een met het beste van The Kinks.” (GDW)