Direct naar artikelinhoud

Waarnemers: toestand in Syrische stad Homs 'geruststellend'

Een dag na aankomst van de eerste waarnemers bleven grootschalige uitbarstingen van geweld in Homs uit, hoewel waarnemers in hun bewegingen beperkt werden. Activisten zeiden dat zeker twaalf mensen stierven door nieuw geweld in Syrië, waaronder vier overheidsagenten.

In Hama, een opstandige stad nabij Homs, vielen zes doden toen veiligheidsagenten het vuur op een demonstratie openden, meldde mensenrechtenorganisatie Avaaz op basis van bronnen in de stad. Het geweld kwam een dag voordat waarnemers van de Arabische Liga de stad bezoeken.

In Homs, dat de afgelopen week het doelwit was van een intense militaire campagne, wilden bewoners van de wijk Bab Amro, waar veel van het geweld plaatsvond, niet praten met waarnemers omdat ze vergezeld werden van militairen. Toen de waarnemers later alleen terugkwamen, wilden buurtbewoners hen meenemen naar een plek waar volgens hen gevangenen vastzaten. Daar werd hen de weg versperd door geweervuur. Desondanks sprak het hoofd van de missie van een "geruststellende situatie" in Homs.

Ondertussen heerste een gespannen rust in de rest van de stad, die de afgelopen maanden het centrum was van zowel vreedzaam als gewapend verzet tegen het regime. Aan het eind van de middag waren er volgens activisten zo'n 50.000 demonstranten op de been in de stad. Veiligheidsdiensten grepen niet in, zei een inwoner van Homs.

"Er staan nog altijd tanks in de straten", zei Abu Rami in een Skypegesprek vanuit de stad. "Maar ze doen niets, ze schieten niet met geweren of hun kanon."

De Syrische staatstelevisie kondigde gisteren aan dat het regime 755 gevangenen "zonder bloed aan hun handen" vrij zou laten. Een dag eerder zei Human Rights Watch dat het regime mogelijk honderden politieke gevangenen had verstopt op militaire bases, waartoe waarnemers geen toegang hebben.

Volgens de Verenigde Naties zijn tienduizenden mensen sinds het begin van de opstanden opgepakt en zitten er zeker 14.000 vast.

Veel oppositieleden zijn kritisch over de waarnemers, onder meer omdat zij moeten samenwerken met de Syrische veiligheidsdiensten wier misdaden zij moeten onderzoeken. Volgens deze oppositieleden levert de waarnemingsmissie het Syrische regime alleen maar tijdwinst op.

De opstanden tegen het Syrische regime worden steeds gewelddadiger. Volgens de VN zijn er al ruim 5.000 doden gevallen.