Direct naar artikelinhoud

Voormalige Batafabriek in Vorst wordt nieuw fotomuseum

Op 14 oktober opent Fondation A Stichting, een privé-initiatief van Astrid Ullens de Schooten en Jean-Paul Deridder, haar deuren in de voormalige Batafabriek aan de Van Volxemlaan 302-304 in Brussel (Vorst), op tweehonderd meter van het centrum voor hedendaagse kunst Wiels. Fondation A Stichting beheert een grote fotocollectie en wil er, in samenwerking met binnen- en buitenlandse partners, drie keer per jaar een fototentoonstelling organiseren. De eerste is gewijd aan het werk van de Amerikaanse fotografe Judith Joy Ross.

In de voormalige industriële wijk hebben zich eerder al heel wat culturele en artistieke instellingen gevestigd: behalve Wiels streken ook P.A.R.T.S. (de dansopleiding van Anne Teresa De Keersmaeker), BRASS (het Nederlandstalige cultuurcentrum van Vorst) en KOMPLOT (een nomadisch artistiek project) er neer.

Judith Joy Ross (°1946, Pennsylvania) heeft de voorbije drie decennia hoofdzakelijk portretten gemaakt. Scholieren uit Hazleton en activisten die tegen de oorlog in Irak betogen worden frontaal gefotografeerd en vullen bijna het volledige kader. Ze maakt haar opnames met een grootformaatcamera en realiseert hoogstaande contactafdrukken. Er zijn parallellen met het werk van Diane Arbus en Rineke Dijkstra.

Judith Joy Ross, van 14/10 tot 23/12. www.fondationastichting.be