Direct naar artikelinhoud

Defensieministers VS en Rusland praten over Syrië

De VS willen zo snel mogelijk een oplossing voor de conflictsituatie in Syrië. Vrijdag vond al een telefoongesprek plaats tussen de ministers van Defensie van Rusland en de VS, Sergej Sjojgoe en Ashton Carter.

De twee bespraken de mogelijkheid tot samenwerking in de strijd tegen IS. Ondanks de wederzijdse wrijvingen over de kwestie-Oekraïne, heeft Moskou al meermaals opgeroepen tot politieke contacten en samenwerking met het Westen om IS te bestrijden.

Het doel van de gesprekken tussen beide grootmachten: duidelijkheid scheppen inzake de strategie die kan worden aangewend in de strijd tegen IS. Hoewel de VS in het verleden altijd van mening waren dat president Bashar al-Assad politiek gezien baan zou moeten ruimen, voor er kon worden gezocht naar een stabiele politieke oplossing, lijken ze er nu toch vrede mee te kunnen als Assad tijdelijk aanblijft. Rusland steunt het presidentschap van Assad voor de volle 100 procent.

Nauwe contacten

Rusland wil dat de Syrische regeringstroepen worden betrokken bij de strijd tegen IS, maar voor Washington, Londen en Parijs mag de strijd tegen IS geen voordelen voor Assad opleveren. Rusland en Syrië onderhouden al ongeveer een halve eeuw nauwe militaire contacten. Rusland levert Damascus wapens, terwijl de salafistische jihadistengroepen bevoorraad worden door de golfstaten, Turkije en andere landen.

Morgen staat er voor Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een overleg met zijn Britse collega Philip Hammond gepland. Daarna reist hij door naar Duitsland, waar hij eveneens de situatie in Syrië en de problematiek van de huidige vluchtelingencrisis zal bespreken.