Direct naar artikelinhoud

'Eindelijk mijn eigen universum'

In tijden van crisis een eigen merk én een eigen winkel openen. Dat is durven. De Brusselse ontwerpster Marina Bautier doet het met MA: haar eigen meubellijn die ze exclusief verkoopt in haar shop in Vorst.

Het is geen rooskleurige periode. Veel designmerken hebben het moeilijk. Wat bezielde je om zelf een label te starten?

"Dat kwam niet van de ene op de andere dag, hoor. Ik heb daar al twee jaar over nagedacht. Vooral omdat ik op deze manier echt een hele collectie kan maken. Als ik een meubel teken voor een ander bedrijf, is dat eerder een losstaand object. Met mijn eigen merk kan ik echt mijn eigen universum scheppen. Ik wilde ook graag betrokken zijn bij het hele maakproces: het ontwerp, de productie en de verkoop."

Dus opende je een winkel.

"Eigenlijk was dat eerder toevallig. Mijn oorspronkelijke idee was om de meubels te verkopen via het internet. Maar toen verhuisde ik met mijn bureau en atelier naar een groot pand in Vorst, waar voldoende plek was voor een winkelruimte. Dus besloot ik een winkel te openen.

"Het is fijn om hier een totaalbeeld van mijn werk te kunnen tonen. Ik verkoop niet enkel de producten van mijn label MA, maar ook de ontwerpen die ik maakte voor andere merken zoals Case, Swedese en Stattmann Neue Moebel. Ik organiseer ook evenementen in mijn winkel. Zo kook ik elke laatste vrijdag van de maand een lunch en vanaf volgend jaar organiseer ik exposities.'

Kun je kort beschrijven wat je merk MA typeert?

"Het ligt volledig in de lijn van mijn eerder werk. Ik wil basismeubels maken zoals een bed, een stoel en een tafel. Mijn meubels zijn functioneel, toegankelijk en eenvoudig, maar niet minimalistisch. Ze zijn gemakkelijk te combineren met andere meubels.`

"Ik werk veel met massief eikenhout, maar ook met staal en textiel. Alle spullen worden in kleine oplages gemaakt door Belgische vaklui. Ik vind het erg belangrijk om de lokale knowhow te gebruiken. Maar het is ook praktisch. Ik wil alles opvolgen en ik werk alleen. Het zou onmogelijk zij om de productie in het buitenland op te volgen."

WIE

Marina Bautier studeerde design in Groot-Brittannië en opende in 2003 een eigen studio in haar thuisstad Brussel. Ze werkte onder meer voor Ligne Roset, Feld en Case Furniture.

WAT

In mei van dit jaar lanceerde ze haar meubelmerk MA. Ze verkoopt het exclusief in haar eigen winkel. Prijzen variëren van 230 euro voor een kapstok tot 1.400 euro voor een dagbed.

WAAR

Vorstsesteenweg 314, Brussel. Open van woensdag tot zaterdag.
www.maison-ma.com