Direct naar artikelinhoud

Bijgestelde begroting krijgt fiat van Europa

De Belgische begroting krijgt alsnog groen licht van de Europese Commissie. Daarmee vermijdt de regering een monsterboete, al blijft de Commissie ons land wel in het vizier houden. Tegen Hongarije wordt de sanctieprocedure wel opgestart.

De Commissie geeft België, samen met Cyprus, Malta en Polen, het voordeel van de twijfel. De beloofde begrotingsbijsturing noemen de commissarissen "voldoende voor een duurzame correctie".

Olli Rehn, die als Commissaris bevoegd is voor de euro, schoot de Belgische begroting vorige week nog af. Door de slechtere groeiverwachting zou de voorziene 11 miljard euro besparingen niet volstaan om het begrotingstekort te beperken tot 3 procent. Rehn eiste daarom extra maatregelen.

De Belgische regering koos ervoor 1,3 miljard euro uitgaven te bevriezen. En dat volstaat nu voor Rehn, die er het bewijs in ziet dat de nieuwe EU-regels werken. Wel blijft België onder verhoogd toezicht staan. "De Commissie zal de begrotingsontwikkelingen nauwgezet blijven opvolgen", klinkt het.

Minister van Begroting Olivier Chastel (MR) noemde de aanleg van de dwingende begrotingsreserve van 1,3 miljard euro gisteren "een bijkomende garantie" voor de Commissie. "Deze reserve zal behouden blijven tot bij de volgende begrotingscontrole structurele maatregelen worden genomen."

Eerder deze week verklaarde Chastel al dat bij de federale overheid en sociale zekerheid 850 miljoen euro gezocht zal worden. De rest moet gevonden worden bij de gemeenschappen, gewesten en lokale overheden.

Boete

"We hebben aan de Europese Commissie bevestigd dat we ons formeel verbinden tot de uitvoering van een begrotingscontrole in februari", zei Chastel. "We zullen de nodige corrigerende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het tekort onder de 3 procent blijft, en hierbij rekening houden met de nieuwe macro-economische parameters, waaronder de groei, en met het eindresultaat van de uitvoering van de begroting 2011." Ondanks de nakende extra besparingen was Chastel gisteren vooral opgetogen dat België ontsnapt aan de sanctieprocedure, die tot een boete kan leiden van 0,1 procent van het bbp (700 miljoen euro in het geval van België).

Alleen Hongarije ontsnapte gisteren niet aan de sanctieprocedure voor een buitensporig tekort, die voor de eerste keer wordt opgestart in navolging van de sixpackwetgeving voor economisch bestuur die op 13 december van kracht werd. De regering van Viktor Orban wordt verweten met eenmalige maatregelen zijn structureel onevenwicht te hebben gemaskeerd. De Commissie dreigt volgende week ook een inbreukprocedure te lanceren tegen Boedapest. Omstreden grondwettelijke hervormingen om de onafhankelijkheid van justitie, centrale bank en pers te beperken, druisen in tegen de EU-wetgeving.

(MR)