Direct naar artikelinhoud

Platini klapt uit de school over financiële ethiek bij FIFA

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft toegegeven dat er geen schriftelijk contract is voor de 1,8 miljoen euro die hij in 2011 ontving van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. In een interview met Le Monde zei Platini: 'Het was iets van man tot man, een herenakkoord.'

Platini en Blatter werden vorige week voor negentig dagen geschorst door de Ethische Commissie van de FIFA vanwege de betaling. Volgens beide sportbestuurders zou het gaan om achterstallig salaris dat Platini nog te goed had van de wereldvoetbalbond.

De omstreden betaling vond plaats in 2011, negen jaar na het vertrek van Platini bij de FIFA. Drie maanden na de overboeking riep de Fransman de Europese landen op om tijdens het verkiezingscongres van de FIFA, later dat jaar, op Blatter te stemmen.

Toeval, zegt Platini. Dat hij pas negen jaar na datum zijn salaris claimde, komt volgens hem doordat hij nooit naar zijn bankrekening kijkt. "Ik ben niet bezeten door geld, ik was als vrijwilliger actief voor het comité van het WK 1998 in Frankrijk. In die tijd had ik ook geen zaakwaarnemer of belangenbehartiger."

Met het interview riskeert Platini nieuwe sancties. Volgens de regels van de Ethische Commissie is het verboden naar buiten te treden over een zaak die in behandeling is.

Platini zegt in Le Monde dat hij op verzoek van Blatter in 1998 bij de FIFA kwam werken als persoonlijk adviseur van de Zwitser. In de Franse krant legt hij uit hoe de salarisonderhandelingen gingen: Blatter: "Hoeveel wil je?" Platini: "Een miljoen." Blatter: "Waarvan?" Platini: "Wat jij maar wilt: roebels, ponden, dollars." Blatter: "Afgesproken. Een miljoen Zwitserse frank per jaar."

Dat hij nauwelijks werk verrichtte voor het miljoenen-bedrag, bestrijdt Platini. "Ik heb onder meer gekeken naar de internationale kalender en naar verschillende projecten. Boven-dien vergezelde ik Blatter bij meerdere trips. Ik heb echt veel gedaan in die periode."

De voormalig sterspeler vindt het schandelijk dat hij door de modder wordt gesleept in het corruptieonderzoek bij de FIFA. "Wat me het meest irriteert, is op een hoop gegooid te worden met anderen", zegt hij, doelend op de inmiddels lange lijst FIFA-bestuurders die worden beschuldigd van corruptie.

Hoewel zijn schorsing tot vlak voor het verkiezingscongres van de FIFA op 26 februari kan duren, ziet Platini zichzelf nog steeds als kanshebber. "Ik denk niet dat ik veel stemmen ben verloren. Ik ben geen aangeschoten wild."