AP
Volledig scherm
© AP

Premier Michel: “België draagt deel van verantwoordelijkheid in Rwandese genocide”

Premier Charles Michel heeft in Kigali, waar de 25ste verjaardag van de Rwandese genocide wordt herdacht, erkend dat België een deel van de verantwoordelijkheid draagt. Tijdens de volkerenmoord van 100 dagen tussen Hutu’s en Tutsi’s kwamen minstens 800.000 mensen om. “Absolute horror”, aldus Michel.

27 reacties

  • Raoul Rouma

    5 jaar geleden
    Wie vertegenwoordigd premier Michel eigenlijk. Zo te merken niet de modale burger, dus is het ongehoord dat hij zulke uitspraken doet. Wij hoeven ons niet verantwoordelijk te voelen voor politieke flaters. De bevolking heeft de orders niet gegeven om dat vliegtuig te laten crashen, idem dito de moord op Patrice Lumumba, dat gebeurd allemaal in de achterkamertjes van de politiek.
  • Jos Vercammen

    5 jaar geleden
    Premier Michel heeft, als huidig regeringsleider, zijn verontschuldigingen aan de Rwandezen aangeboden, voor de fouten die de Belgische regering ten tijde van de genocide heeft gemaakt, om de volkerenmoord te voorkomen of te helpen indijken. Voor mij is dit zeker geen blamage voor de gesneuvelde para's of voor de gewone Belgische burger.
  • Victor Munster

    5 jaar geleden
    Onze verantwoordelijkheid begon met een luitenant van de paras die zijn mannen de opdracht gaf om hun wapens af te geven en een politieker die onder zijn bescherming stond uitleverde aan zijn tegenstanders. Hij heeft met zijn leven en dat van zijn manschappen betaald voor die vergissing. De tweede vergissing was om niet direct in te grijpen. Er stond een ganse companie paras paraat, maar een gepolitiseerde majoor en generaal weigerden hun toestemming om hen te bevrijden.
  • Vic Lenaerts

    5 jaar geleden
    Hij is niet eens eerste minister maar oefent aanvaard door het parlement deze functie uit in lopende zaken , kan dergelijke uitspraak niet doen. Ongehoord wat CD§v en Ovld de Vlaamse bevolking aandoen, dit is vergelijkbaar met een staatsgreep zes maanden verder regeren met 1/3 vertegenwoordiging van de bevolking. Ook de oppositie maakt zich schuldig zo verder door te gaan. Bekennen is betalen Michel of was er voorafgaande reeds een afspraak ?
  • Hugo Bavré

    5 jaar geleden
    Jaja, België wat heeft België ons allemaal al aangedaan. En dan gaat Michel excuses aanbieden van alle Belgen voor de fouten van de politici. Een knoeiboel, bijna niets werkt nog goed en altijd achter de feiten aanlopen..Een gemaskeerde welvaart de hoge staatsschuld in acht genomen. Naar mijn gevoelen mag er confederalisme komen, de enige oplossing om orde op zaken te stellen.