Direct naar artikelinhoud

Denemarken een naakte vrouw op tv? Dan Zweden een blote man

Cultureel zijn ze elkaars meest naaste broer en zus en geografisch scheidt slechts 20 kilometer water hen. Maar Denemarken en Zweden hebben zich in een broedertwist gestort over de vraag wie van beiden het meest vooruitstrevend is.

Oorzaak van het conflict is het controversiële Deense tv-programma Blachman dat dit voorjaar werd uitgezonden. Hierin zit presentator Thomas Blachman samen met een andere mannelijke gast voor een naakte vrouw en praat over seks, vrouwelijke orgasmes, de grootte van penissen, de onderdrukking van de man en al waartoe de naakte vrouw hen maar inspireert.

De presentator wil dat de moderne man zijn mannelijkheid weer terugkrijgt en is naar eigen zeggen op zoek naar poëzie, want 'dat ontbreekt heden ten dage tussen de porno en de politiek correcte zedigheid'. De publieke omroep die het uitzond zegt er een discussie mee los te willen maken.

Het programma leidde ook in Denemarken zelf tot opschudding. Maar meteen werd ook geschreven dat bij het bekijken van het programma blijkt dat het vooral de mannen zelf zijn die te kijk staan. Heel wat feller was de reactie van de noorderburen. De uitzendingen waren voor de Zweden hét bewijs dat Denemarken seksistisch is en hopeloos achterloopt bij Zweden.

Al gauw kwam het Zweedse antwoord: twee Zweedse vrouwen die een naakte man bespraken op tv. Een opvallend verschil met de Deense versie: terwijl Blachman de naakte vrouwen voor hem nauwelijks aankijkt en in een donkere ruimte zit, bekijken de Zweedse vrouwen het mannenlichaam voor hen onafgebroken en zonder gêne in een helverlichte studio.

Maar zo makkelijk lieten de Denen zich niet koeioneren. De Deense krant Politiken en de Zweedse krant Dagens Nyheter publiceerden deze week tegelijk een frontale tegenaanval van Deens commentator en antropoloog Dennis Nørmark. Het Zweedse 'progressieve feminisme' is gedoemd tot uitsterven, stelt hij. "Steeds vaker schudden wij ons hoofd over jullie buitensporig felle reacties in het genderdebat."

Ook toen de Zweedse staatsketen voor alcohol een bier verbood met al te weelderige borsten op de fles schudden de Denen het hoofd. Of toen er protesten losbarstten over foto's van halfnaakte vrouwen in een Deens weinig wijd verspreid visserijblad. Het Zweedse feminisme is agressief, conservatief en humorloos, vindt Nørmark. "Jullie hebben er een oorlog van gemaakt en vroeg of laat zullen de mannen afhaken."