Direct naar artikelinhoud

Van den Broeck start zonder ambitie

Jurgen Van den Broeck begon zonder uitgesproken ambitie aan de Dauphiné, maar kwam met de besten over de streep. Als geruststelling kon het tellen.

De Dauphiné is begonnen. De wedstrijd waar Van den Broeck twee jaar geleden zijn enige zege als profwielrenner behaalde. Het belet hem niet om een plaats bij de toppers van het peloton te krijgen. Dat dankt hij aan zijn ereplaatsen in de Ronde van Frankrijk. Over een maand doet hij alweer een gooi naar een plaats op het podium.

De voorbereiding die vier weken geleden in de Sierra Nevada begon, schakelde in een hogere versnelling. Sinds de Ronde van Romandië heeft Van den Broeck geen koers meer gereden. Dat was op 28 april.

Daarna vertrok hij naar de Sierra Nevada en verkende Alpen- en Pyreneeëncols. De Dauphiné moet het eerste antwoord geven op de vraag of het geleverde werk goed is geweest.

Ambities zegt hij niet te hebben in deze Dauphiné. Hij bekijkt het van dag tot dag, maar het begon alvast goed. Van den Broeck reed als zestiende over de streep, in een groep met alle grote namen. Dat is veel beter dan Thomas De Gendt of zijn ploegmaat Jelle Vanendert. Zij verloren veertien minuten.

Hij is dus gerustgesteld. Al is het gevoel belangrijker dan het resultaat, zegt hij aan Sporza. "Natuurlijk hoop ik nog een keer een rit te winnen. Als je goed bent, komt het klassement vanzelf. Winnen hier is niet zo belangrijk. Het zal mijn Tour de France niet veranderen."

De voorbije weken heeft Van den Broeck met de handrem getraind. "Ik hoop even goed te zijn als de voorbije jaren. Dat zal de koers uitwijzen. Maar misschien kom ik minder goed aan de start. Dan is er nog veel tijd om beter te worden. Ik wil namelijk niet over mijn top zijn. De laatste week van de Tour wordt erg zwaar. Met uitzondering van de rustdag is er geen enkel moment om te recupereren. Tot de voorlaatste dag kan het klassement veranderen. Dan moet je ook nog goed zijn."

En ritwinst in de Dauphiné, is dat een optie? "Ik doe mijn best. Maar je kunt het niet forceren. Als ik het geheim kende, dan had ik al lang een oplossing gevonden."