Direct naar artikelinhoud

De hofleveranciers van Oost-Vlaamse topchefs

Als je kookt op topniveau, dan werk je ook met topproducten, het liefst van eigen regio. Oost-Vlaanderen telt heel wat topchefs, en die gaan natuurlijk ook winkelen. Voor hun zaak, of af en toe ook voor zichzelf, en uiteraard is enkel het beste goed genoeg voor hen.

De adressen van Olly Ceulenaere,

chef van Publiek*, Gent

Het Hinkelspel

Het Hinkelspel is een kleine, ambachtelijke, coöperatieve kaasmakerij en -winkel. Ze zijn bekend van hun eigen kazen, zoals Pas De Bleu, Pas De Rouge en Dulses, een kaasje met zeewier. Alle kazen zijn biologisch en worden met rauwe melk gemaakt, met de grootste zorg en onder uitstekende hygiënische omstandigheden. In hun winkeltje bieden de uitbaters daarnaast ook nog andere biologische kazen en andere zuivelproducten, quiches en een kleine selectie biodynamische wijnen aan. Je kan er aangepaste kaasschotels bestellen voor een mooie prijs.

Lousbergskaai 33, Gent. www.hethinkelspel.be.

Jan D'Hauwe

Jan D'Hauwes grootvader was al slager. In de Tweede Wereldoorlog verkocht hij wild dat hij kreeg via stropers 'onder de toonbank' aan de plaatselijke adel. In de jaren 60 werden de wetten op jagen en stropen heel wat strakker en werd de man erkend poelier. Ondertussen staat zijn kleinzoon Jan aan het roer van D'Hauwe, en kan je er alle soorten wild vinden: waterwild, kleinwild zoals hazen, konijnen en fazanten, everzwijn, allerlei soorten hert en volgens Jan "het beste wild ter wereld": ree. Hij kan je er alles over vertellen en advies geven, dankzij de kennis van en passie voor het beroep die hij doorkreeg via zijn vader en grootvader. Het grootste deel van het wild komt uit België, maar ook uit Polen en Hongarije, landen met een rijke jagerstraditie en voorlopig nog niet zo veel industrie. Jan heeft zelfs een kleine selectie aan Afrikaans wild. Probeer zeker eens de huisbereide wildpastei!

Antwerpsesteenweg 384, St-Amandsberg. www.dhauwe.com.

De adressen van Jason Blanckaert,

chef van J.E.F, Gent

A Taste Affair

A Taste Affair is niet je klassieke wijnhandel. Ze verkopen er namelijk enkel natuurwijnen. Let op, natuurwijnen zijn niet hetzelfde als biowijnen: bij biowijn worden de druiven op een biologische manier geteeld, maar daar stopt het. Bij natuurwijnen gebeurt het hele wijnmaakproces uiterst natuurlijk: enkel het sap van druiven dat gist, geen additieven, geen tot zeer lage sulfietgehaltes... Resultaat: een 100% pure wijn, waarbij je echt het fruit proeft, zoals de wijn vroeger gemaakt werd. A Taste Affair verkoopt een 300-tal wijnen, steevast van kleine, onafhankelijke wijnbouwers. Ze leveren voornamelijk aan restaurants, maar hebben ook een winkel in Gent. Naast natuurwijnen vind je er ook natuurbieren en artisanale pasta's, olijfolie, risottorijst, honing, koffie, thee, infusies, vruchtensappen en 'raw foods'.

Voorhoutkaai 13, Gent. www.atasteaffair.com.

Paard Van Troje

Waarom staat een boekenwinkel in dit lijstje? Een atypische keuze voor een chef, tot je het uitgebreide aanbod (meer dan 3.000!) kookboeken ontdekt dat ze bij Paard van Troje verkopen. Vooral de internationale selectie valt op, die eigenaar Bart Van Aken verzameld heeft op zijn vele reizen. Bart is zelf trouwens ook een foodie pur sang: niet alleen kan je lunchen bij Paard van Troje (vaak geïnspireerd op recepten uit een van de duizenden kookboeken), Bart trekt er een jaar op uit om zelf stage in de keuken te lopen in verschillende restaurants wereldwijd. Naast kookboeken vind je bij Paard van Troje ook nog de stijlvolle keukengadgets van Malle w. Trousseau, ideaal om cadeau te geven, of om meteen zelf aan de slag te gaan in de keuken.

Kouter 113, Gent. www.paardvantroje.be.

De adressen van Michaël Vrijmoed, chef van Vrijmoed*, Gent

Eetwinkel Van Cauwenberghe

Bij Eetwinkel Van Cauwenberghe snuif je de sfeer op van een oude overdekte markthal, maar dan in een strak en industrieel kader. Je flaneert er tussen verschillende eilanden met topproducten. Alle delicatessen werden met zorg uitgekozen door Vincent Van Cauwenberghe en zijn vrouw: het liefst zo lokaal mogelijk en biologisch, en met oog voor topkwaliteit. Je vindt er gerijpt vlees, fijne charcuterie, kazen, vers gebakken brood, bereide gerechten en producten van hun eigen boerderij in Oudenaarde. De gerestaureerde watermolen herbergt een biolandbouwbedrijf en een boomgaard met 70 oude fruitrassen, waarvan er af en toe speciale appel- en perensoorten te koop zijn in de winkel. Krijg je honger van al dat lekkers? Je kan meteen aanschuiven aan de toog en beginnen te proeven!

Dendermondsesteenweg 238, Destelbergen. www.van-cauwenberghe.be/eetwinkel.

Het Mekka van de Kaas

Bij Het Mekka van de Kaas vind je tot 400 soorten boerderijkazen uit heel Europa, in het hartje van Gent. Je wandelt er binnen door een houten staldeurtje, net als op een boerderij. Een verwijzing naar de vele soorten rauwmelkse kazen die ze aanbieden. De kazen worden allemaal geselecteerd en geproefd door Dina en Dominique zelf. Ze gaan regelmatig kazen uitzoeken op de vroegmarkt van Rungis in Parijs, en maken jaarlijks een reis naar Italië en Engeland, om de lekkerste kazen te ontdekken. Ze bieden ook een selectie wijnen aan, en kaas-en wijnpakketten kunnen aan huis bezorgd worden. Echte kaasliefhebbers kunnen hier zelfs een kaasabonnement nemen.

Koestraat 9, Gent. www.hetmekkavandekaas.be.

De adressen van Broes Tavernier, chef van 't Vijfde Seizoen, Aalter

Geitenboerderij De Volle Maan

Bij Geitenboerderij De Volle Maan staat liefde centraal: liefde voor de 300 geitjes die er rondlopen en de heerlijke melk die ze produceren. Liefde voor de natuur, die ze heel bewust beheren rondom de boerderij: met biologisch geteelde fruitbomen, hagen en klaver voor de geitjes. Bart en Kathelijne zorgen ervoor dat alles een harmonieus geheel is. Resultaat is heerlijke rauwmelkse geitenkaas die je in hun hoevewinkeltje kan kopen. Je kan ook een overnachting boeken in hun bed & breakfast, met uiteraard een ontbijt met veel geitenkaas, yoghurt en geitenmelk.

IJshoutestraat 70, Sint-Lievens-Houtem. www.devollemaan.be.

Huis Diegenant

Bij Huis Diegenant (sinds 1878) staat de vierde generatie poelier met veel passie en zin voor ambacht in de winkel om wild en gevogelte aan de man te brengen. De authenticiteit spat ervan af, mede omdat de winkelinrichting al sinds 1955 dezelfde is gebleven, zo retro dat het opnieuw helemaal hip is. Virginia, kleindochter van stamvader Victor Diegenant, haar man Marc en hun schoonzoon Kristof verkopen en prepareren enkel echt wild en heerlijke zelfbereide ganzenleverterrine en patés. De smaak van authenticiteit.

Sint-Lievenspoortstraat 228, Gent. www.diegenant.be.

De adressen van Kris De Roy, chef van Hofke van Bazel*, Bazel

Paul Temmerman (hopscheuten)

Paul Temmerman, leraar van opleiding, begon met zijn eigen hopkwekerij in 1992, uit pure passie voor hop. Hij concentreert zich enkel op de hopscheuten, het zeldzame streekproduct waarvoor toprestaurants jaarlijks in de rij staan vanaf 14 februari. Door Pauls kennis en kunde slaagt hij erin om 10 weken lang (tot 24 april) een van de uniekste producten van onze bodem aan te bieden. Je krijgt enorm veel respect voor zijn metier als je hoort dat hij weer en wind trotseert in de koude wintermaanden om de tere hopscheuten te oogsten. Je kan je bestelling doorgeven via de website, om dan de begeerde scheuten te gaan ophalen en thuis te genieten van een van de exclusiefste producten die onze regio te bieden heeft.

Meersveld 1, Opdorp. www.hoppescheuten.be.

't Fruithof

De meeste vruchten en groenten die je bij 't Fruithof vindt, zijn zelf gekweekt. 't Fruithof, dat zijn vier broers die ooit begonnen met het kweken van tomaten en zich nu elk specialiseren in andere soorten groenten en fruit, om een zo uitgebreid mogelijk assortiment te verkopen in hun winkeltje. Gezondheid staat centraal, en daarom verkopen ze naast eigen fruit en groenten ook verse sappen, honing uit de buurt, huisbereide confituren, soepen, noten en superfoods zoals quinoa en gojibessen.

Heirbaan 75a, Melsele. www.tfruithof.be.