Direct naar artikelinhoud

Amerikanen dragen beruchte Afghaanse gevangenis over

De VS en Afghanistan zijn het sneller dan verwacht eens geworden over de overdracht van de grootste Amerikaanse gevangenis aan de Afghaanse autoriteiten. Het gaat om het beruchte Bagramcomplex.

Met dit akkoord lijkt de weg vrij voor afspraken over samenwerking tussen beide landen als het Amerikaanse leger in 2014 uit Afghanistan is vertrokken.

De Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, John R. Allen, en de Afghaanse minister van Defensie, Abdul Rahim Wardak, ondertekenden gistermiddag het akkoord waarmee de grootste Amerikaanse gevangenis in Afghanistan formeel is overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. Er geldt een overgangsperiode van zes maanden.

In de gevangenis worden 3.200 mensen vastgehouden, opgepakt door de Amerikanen. De VS vielen na de aanslagen van 11 september in 2001 Afghanistan binnen om Al Qaida op te rollen en een einde te maken aan het talibanregime. De meeste gevangenen worden ervan verdacht talibanstrijders te zijn.

Washington en Kaboel onderhandelen al een jaar over samenwerking op de langere termijn. De overdracht van de gevangenis was een van de struikelblokken hierbij. De Amerikanen zijn bezorgd dat verdachten voortijdig worden vrijgelaten. Ook is er zorg over mensenrechtenschendingen in Afghaanse gevangenissen, al ligt de Bagramgevangenis zelf onder vuur vanwege beschuldigingen van gevangenen dat ze zouden zijn gemarteld en zonder bewijs zijn vastgehouden. De Afghaanse president Hamid Karzai had een ultimatum gesteld aan de overdracht van Bagram.

Over een ander heikel punt wordt nog onderhandeld: het beëindigen van nachtelijke invallen door Amerikaanse soldaten. Volgens waarnemers is een compromis hierover in de maak.

Gesprekken over de samenwerking tussen beide landen na 2014 stokten vorige maand nadat was gebleken dat Amerikaanse soldaten korans van gevangenen hadden verbrand in Bagram. Volgens militairen hadden gevangenen de korans gebruikt om boodschappen aan elkaar door te geven. Er braken protesten uit, waarbij dertig doden vielen. Afghaanse soldaten schoten zes Amerikaanse collega's dood.